Novasol

Prošle godine s hrvatske obale uklonili su 300 kilograma otpada, a ove godine pridružite im se u čišćenju Sukošana!

Arhiva/ZARAPIX

Internacionalna turistička agencija NOVASOL na specifičan način vrši promidžbu naše obale kako bi ju prezentirala u najboljem mogućem svjetlu – organiziranjem akcije ‘Coastal Care’. Ovoga 6. i 7. svibnja na obalama diljem Europe čistit će se raznoliki otpad pa će tako i brojne lokacije u Hrvatskoj biti očišćenje od raznoraznog smeća.

– Prošle smo godine po prvi puta organizirali takvu akciju na 9 lokacija diljem Hrvatske u rujnu, no radi lošeg vremena ona se nije svugdje održala, ali su zato neki dobrovoljci organizirali samostalne akcije čišćenja. Sveukupno je s hrvatskih obala 17.09.2016. uklonjeno više od 300 kg otpada; od plastičnih slamki i čepova, do automobilskih guma i električnih aparata, kažu nam iz agencije.

Ove godine hrvatska inačica akcije Coastal Care organizira se na čak 11 lokacija diljem Hrvatske, a u Zadarskoj županiji ostvarila se suradnja s Općinom Sukošan, Turističkom zajednicom Općine Sukošan i komunalnom tvrtkom Zlatna luka Sukošan d.o.o.

Tako će se 6. svibnja ove godine očistiti plaža Tustica u Sukošanu, a u akciji čišćenja će sudjelovati i djeca iz Osnovne škole Sukošan te svi zainteresirani volonteri koji se prijave putem ovoga linka. Nakon čišćenja slijedi ugodno druženje uz roštilj!

Prenosimo vam nekoliko alarmantnih činjenica o problemu otpada sa stranica National Geographica:
1. Svake godine 8 tona plastičnog otpada završi u moru.
2. Plastici treba najmanje nekoliko stoljeća za razgradnju u moru.
3. 2015. National Geographic objavio je da se u svjetskim morima nalazi više od 5,25 bilijuna komada plastike, drugim riječima 100.000.000 tona plastike
4. Više od 80 % otpada u moru odnosi se na otpad s kopna.
5. Procjenjujemo da svake godine u moru, slučajno ili namjerno, završi čak 640.000 tona ribarske opreme.

Svima nam je u interesu ukloniti što više otpada s obala, jer čestice plastike upijaju visoke koncentracije poljoprivrednih i industrijskih otrova koji se nakupljaju u ribi i drugim morskim organizmima nakon što ih konzumiraju, a na kraju sve to završi na našim tanjurima.

Bez velike globalne akcije možemo očekivati da će se u morima i oceanima do 2025. nalaziti jedna tona plastike na svake tri tone ribe. Iz tog razloga NOVASOL surađuje i s neprofitnom američkom udrugom Ocean Conservancy koja se bavi zaštitom okoliša i prikuplja podatke o količini sakupljenog otpada na pojedinoj lokaciji. Te podatke obrađuju i koriste da bi stvorili inovativna i održava rješenja koja će na koncu ipak dokrajčiti onečišćenje.

Ostavi komentar koristeći Facebook 
Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar