Prošle godine s hrvatske obale uklonili su 300 kilograma otpada, a ove godine pridružite im se u čišćenju Sukošana!

Internacionalna turistička agencija NOVASOL na specifičan način vrši promidžbu naše obale kako bi ju prezentirala u najboljem mogućem svjetlu – organiziranjem akcije ‘Coastal Care’. Ovoga 6. i 7. svibnja na obalama diljem Europe čistit će se raznoliki otpad pa će tako i brojne lokacije u Hrvatskoj biti očišćenje od raznoraznog smeća.

– Prošle smo godine po prvi puta organizirali takvu akciju na 9 lokacija diljem Hrvatske u rujnu, no radi lošeg vremena ona se nije svugdje održala, ali su zato neki dobrovoljci organizirali samostalne akcije čišćenja. Sveukupno je s hrvatskih obala 17.09.2016. uklonjeno više od 300 kg otpada; od plastičnih slamki i čepova, do automobilskih guma i električnih aparata, kažu nam iz agencije.

Ove godine hrvatska inačica akcije Coastal Care organizira se na čak 11 lokacija diljem Hrvatske, a u Zadarskoj županiji ostvarila se suradnja s Općinom Sukošan, Turističkom zajednicom Općine Sukošan i komunalnom tvrtkom Zlatna luka Sukošan d.o.o.

Tako će se 6. svibnja ove godine očistiti plaža Tustica u Sukošanu, a u akciji čišćenja će sudjelovati i djeca iz Osnovne škole Sukošan te svi zainteresirani volonteri koji se prijave putem ovoga linka. Nakon čišćenja slijedi ugodno druženje uz roštilj!

Prenosimo vam nekoliko alarmantnih činjenica o problemu otpada sa stranica National Geographica:
1. Svake godine 8 tona plastičnog otpada završi u moru.
2. Plastici treba najmanje nekoliko stoljeća za razgradnju u moru.
3. 2015. National Geographic objavio je da se u svjetskim morima nalazi više od 5,25 bilijuna komada plastike, drugim riječima 100.000.000 tona plastike
4. Više od 80 % otpada u moru odnosi se na otpad s kopna.
5. Procjenjujemo da svake godine u moru, slučajno ili namjerno, završi čak 640.000 tona ribarske opreme.

Svima nam je u interesu ukloniti što više otpada s obala, jer čestice plastike upijaju visoke koncentracije poljoprivrednih i industrijskih otrova koji se nakupljaju u ribi i drugim morskim organizmima nakon što ih konzumiraju, a na kraju sve to završi na našim tanjurima.

Bez velike globalne akcije možemo očekivati da će se u morima i oceanima do 2025. nalaziti jedna tona plastike na svake tri tone ribe. Iz tog razloga NOVASOL surađuje i s neprofitnom američkom udrugom Ocean Conservancy koja se bavi zaštitom okoliša i prikuplja podatke o količini sakupljenog otpada na pojedinoj lokaciji. Te podatke obrađuju i koriste da bi stvorili inovativna i održava rješenja koja će na koncu ipak dokrajčiti onečišćenje.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...