Prva žena koja je magistrirala na Zavodu za elektroenergetiku splitskog FESB-a osmislila interaktivnu kartu koja turistima otkriva tajne Zadra!

Koliko puta vam se dogodilo da vas negdje na cesti zaustave turisti i zamole za pomoć pa dragom gostu ljubazno i ponekad bezuspješno pokušavate objasniti kuda treba skrenuti i kako točno izgleda zgrada koju traži… Turist, ne želeći vam povrijediti osjećaje, nakon vašeg 20-minutnog objašnjavanja kaže da savršeno kuži kuda sada treba poći, pa već dvjesto metara dalje zaustavlja novog prolaznika… Poznato?

Zahvaljujući genijalnoj ideji Nade Magazin, rođene Zadranke sa splitskom adresom, takvom bi kaosu uskoro mogao doći kraj. Naime, ova diplomirana inženjerka elektrotehnike, a ujedno i prva žena koja je magistrirala na Zavodu za elektroenergetiku splitskog FESB-a, osmislila je interaktivni vodič kroz Zadar koji turistima znatno olakšava snalaženje u prostoru –  benzinske crpke, autobusne stanice, supermarketi, hoteli, ali i važni kulturno povijesni spomenici Zadra, samo su neki od elemenata koji se mogu pronaći na karti, uz prateći opis koji se nakon “klika” pojavljuje s lijeve strane ekrana.

– Vršim poduke, a u svom radu s učenicima vrlo sam se često susretala s pitanjima o tome kako se zove koji dio Dioklecijanove palače i slično… K tomu, vrlo su me često zaustavljali turisti i pitali gdje se što nalazi, što je oduzimalo dosta vremena, kako meni, tako i njima. To me potaknulo da osmislim mapu na kojoj će im sve potrebne informacije biti nadohvat ruke. Najprije sam započela s izradom karte za Split u kojem sada živim, a zatim i za Zadar, moj dragi grad u kojem sam rođena, priča nam Magazin o počecima svog projekta.

Kako ističe, oba projekta su još uvijek u fazi realizacije i još nisu finalizirana. Karta Splita zasad je sadržajno bogatija od zadarske inačice, no i to će se s vremenom promijeniti:

– Iz satelitskih mapa se vade koordinate, a zatim se označavaju lokacije. U Splitu smo označili  javne slavine gdje se ljudi mogu napiti, parkirališna mjesta pa čak i palme i neke druge stvari koje u Zadru još nismo, ali svakako hoćemo… To su stvari koje turiste zanimaju, gdje što mogu vidjeti, gdje je javni toalet, postoji li parking i kakav je- je li besplatan ili ga moraju platiti. Što se spomenika tiče, od velike mi je pomoći bila stranica TZ-a Zadra, dosta je sadržajno bogatija od splitske. Namjeravam dodati i fotografije označenih lokacija, doći ću u Zadar na nekoliko dana kako bih sve mogla snimiti i postaviti na web, objašnjava nam.

Usto, planira se i komercijalna nota projekta, pa će tako turistima na usluzi biti web – dućan u kojemu će moći kupiti suvenire. Realizirat će se i mobilna aplikacija za Zadar koju će biti moguće “skinuti” na mobilni uređaj putem Google Play – a,  a turističkim agencijama, rent – a – carovima i ostalim poduzećima iz sfere turizma ponudit će se mjesto za oglašavanje:

– Naime, radim u vlastitoj tvrtki Parametar d.o.o. i ovo je privatan projekt. Od nikoga nismo pitali novce, a i bolje da nismo jer bi nas tada uvjetovali, ističe pojašnjavajući viziju svog projekta.

Dodaje i kako su joj se tijekom rada na mapama događale gotovo bizarne situacije:

– Zbilja je nevjerojatno što se sve u Hrvatskoj ljudima može dogoditi! Bilo je tu pokušaja isključenja struje, ovrhe na dug od 0 kuna… Očekivala sam da će mape puno ranije biti dovršene, no s obzirom na sve što se izdogađalo, napravljeno je jako puno, zaključuje Magazin.

Iako projekt ide sporije nego što je zamislila, njezina je (ističemo, još uvijek nedovršena) karta Zadra već doživjela veliku popoularnost pa je pregledana preko 5000 puta, a možete ju i sami pogledati ovdje.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...