Službena potvrda; Zadar i iduće sezone u ABA ligi

Košarkaški klub Zadar i iduće sezone nastupat će u regionalnoj ABA ligi, potvrđeno je danas na skupštini klubova ABA lige. Liga će u novoj sezoni brojati 12 klubova, a Hrvatska će imati tri predstavnika – Zadar, Cibonu i Cedevitu.

Nakon zaključka da je iza ABA liga j.t.d. izuzetno uspješna sezona, Skupština klubova je na sastanku održanom u hotelu International u Zagrebu, donijela niz odluka u cilju daljeg jačanja i unapređenja natjecanja, javlja službena stranica ABA lige.

ABA liga j.t.d. se dodatno učvrstila kao vrlo snažan brend i pokretač razvoja košarke u regiji, potvrdili su financijski, sportski i marketinški izvještaji za sezonu 2016/17. U prilog tome također govori zadovoljstvo gledatelja, kao i veliki rast posjeta na službenoj stranici, aplikacijama i svim društvenim mrežama. ABA liga j.t.d. je po svim osnovama napravila korak naprijed, odgovorila na mnoge izazove i izgradila čvrst temelj za dalji razvoj. U skladu sa tim postavljene su jasne smjernice i prioriteti u daljem radu.

ABA liga j.t.d. je u sezoni 2016/17 ostvarila financijsku dobit koja će u skladu sa jednoglasnom odlukom Skupštine biti ravnomerno podijeljena na klubove sudionike.

U cilju daljeg jačanja kvaliteta natjecanja, ali i zbog delikatnosti oko kalendara, većinskim brojem glasova Skupština ABA liga j.t.d. je odlučila da u sezoni 2017/18 sudjeluje 12 klubova.

Analizirajući aktualnu situaciju u Europi i regiji, kao i poziciju da i dalje ne postoji priznanje nacionalnih saveza, a sa ciljem da zaštitili interes osnivača ABA lige j.t.d, pravo igranja imat će klubovi koji su sudjelovali u sezoni 2016/17, pri čemu prioritet imaju klubovi osnivači ABA lige j.t.d. (iz sezone 2015/16), poštujući podjelu prema državama:

– Srbija – tri kluba

– Hrvatska – tri kluba

– Slovenija – jedan klub

– BiH – jedan klub

– Crna Gora – jedan klub

– Makedonija – jedan klub

– Dva mjesta će pripasti klubovima iz država čiji su klubovi u sezoni 2016/17 ostvarili najbolje koeficijente. Odnosno, Srbiji i Crnoj Gori.

Mjesta iz Srbije će se popunjavati u skladu sa plasmanom ostvarenom na Košarkaškoj ligi Srbije, s obzirom na priznanje i suradnju sa ABA ligom j.t.d.

U skladu sa ovim odlukama sudionici ABA lige j.t.d. u sezoni 2017/18 su: Cedevita, Zadar, Cibona, Union Olimpija, Igokea, Budućnost Voli, MZT Skopje Aerodrom i Mornar, dok će preostala četiri mjesta iz Srbije biti određena na osnovu plasmana u Košarkaškoj ligi Srbije.

Skupština ABA lige j.t.d. donijela je odluku da uoči početka sezone 2017/18 bude organiziran Super Kup u Baru sa željom da on postane tradicija i da okuplja najbolje ekipe.

U cilju popularizacije i jačanja kvaliteta košarke u regiji, Skupština ABA lige j.t.d. je odlučila da tijekom sezone 2017/18 organizira turnire za uzrast do 19 godina.

Stav Skupštine ABA lige j.t.d. je da je za dalji razvoj košarke u regiji, u što kraćem roku, neophodno pokrenuti drugu ABA ligu. Na ovom projektu će se intenzivno raditi, sa željom da u njegovoj realizaciji sudjeluju svi košarkaški subjekti. U skladu s tim, bit će obavljeni razgovori sa zainteresiranim klubovima.

Skupština ABA lige j.t.d. također smatra da je potrebno u što kraćem roku obaviti razgovore sa nacionalnim savezima kako bi se riješila trenutna situacija koja nije u interesu daljeg razvoja košarke. Kao i da klubovi iz država sudionika ABA lige j.t.d. obave razgovore sa svojim nacionalnim savezima, a sve u cilju stvaranja idealnog ambijenta za razvoj košarke.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...