Stručnjaci obišli središnju Hrvatsku i Dalmaciju – Odrađene predprocjene šteta od proljetnog mraza

Proljetni mraz koji je nastupio s petka 21.04., na subotu 22.04., ponovno je u dijelovima naše zemlje prouzročio ozbiljne probleme i velike štete našim voćarima i vinogradarima, a dijelom i ratarima.

Unatoč poduzetim mjerama od strane poljoprivrednika, kao što je paljenje vatre u nasadima i oko njih, štete od mraza u određenim regijama će biti vrlo visoke, jer se je ponegdje temperatura spuštala i na -7 stupnjeva, piše Agroklub.

Preliminarno vidljivo stanje na usjevima i nasadima ponovno pokazuje da bez adekvatnog osiguranja od kasnog mraza nije uputno ići u bilo kakvu ozbiljniju ratarsku, vinogradarsku i voćarsku proizvodnju, jer osim osiguravajućih društava nitko drugi nema dovoljno novčanih sredstava za podmirenje gubitaka u poljoprivrednoj proizvodnji.

Izvršene predprocjene štete

Donekle, kada je riječ o vinogradima, manja je šteta na nasadima sa kasnim sortama, gdje vegetacija još u potpunosti nije bila započela, međutim na ranim sortama vinove loze su vidljiva veća oštećenja.

VH Hrvatska je sa svojim procjeniteljima u proteklim danima već izvršila sve predprocjene na osiguranim nasadima, te u suradnji s kolegama iz Njemačke obišle regije središnje Hrvatske i Dalmacije. Također i kod kolega u Njemačkoj i Luksemburgu je prijavljen velik broj šteta od ovogodišnjeg proljetnog mraza, poglavito na vinovoj lozi i jagodama, od toga primjerice u Luksemburgu samo na vinovoj lozi u iznosu od tri milijuna eura.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...