Sutra se uključite se u akciju čišćenja plaže i podmorja uvale Vlašići

Mreže duhova – Tijekom ronjenja po lokacijama koje su ujedno i popularne „ribarske poste“ došli smo do saznanja da se u moru nalazi ogromna količina starih zaostalih mreža. Vanjske strane jadranskih otoka uglavnom su prekrasni kameni tereni prepuni rupa i špiljica. Na popularnim ribarskim „postama“ većina rupa prekrivena je starim zaostalim ribarskim mrežama koje ne dopuštaju novim morskim životinjama da se u njih nasele, te postaju prijetnja drugim ribama koje se tamo nađu i nastradaju bez razloga ili koristi za čovjeka.

Olupine su umjetni grebeni koji zbog puno rupa i prolaza privlače ribu. Riba u rupama traži skrovište a olupine su zbog svoje konfiguracije upravo savršene za to. To znaju i ribari pa se mreže često bacaju baš na olupine. Kako su olupine prepune dijelova za koje ribarska mreža može zapeti često se dogodi da to bude slučaj. Ribaru je nemoguće podići mrežu koja je zapela pod vodom pa ta mreža ostaje na lokaciji na kojoj je i zapela.

Godine ribolova na Jadranu, redovita zapinjanja i kidanja mreža dovele su do toga da je veliki dio „popularnih ribarskih posti“ a s tim i olupina potpuno prekriven ostacima starih mreža što onemogućava nova naseljavanja, te nepotrebno lovi ribu za „duhove“.

Novosti u ribarskoj industriji su jeftine mreže od nailona koji je materijal kojem treba jako puno godina da se raspadne u moru. Stare končane mreže propadaju brže, ali također im treba jako puno vremena. Sve to vrijeme, dok se ne raspadnu, te mreže love ribu za duhove.
Od velike je važnosti ovakve zaostale ribarske alate izvaditi iz mora, prvenstveno zbog besmislenog stradavanje ribe i morskih sisavaca koji također mogu završiti kao žrtve zaostale“ mreže duhova“, ali i zbog povećanja ribljeg fonda na mjestima gdje su rupe u kojima žive određene vrste ribe prekrivene.

Druga važna stavka opasnost za ronioce koji mogu, kao i riba, zapeti u zaostalu neoznačenu ribarsku mrežu, a tako i nastradati.

Ribarske mreže nisu jeftine i svakom ribaru je od interesa da se ta mreža izvadi kako bi ju mogao dalje koristiti. Krajnji cilj projekta je da se uspostava „Call centra“ kojem bi svaki ribar mogao dojaviti GPS lokaciju mreže. Kako je i ribarima i roniocima od interesa da se takva mreža izvadi samo ih moramo povezati, a to bi bio cilj „Call centra“ tj. projekta.
Ciljevi ovog projekta su: otklanjanje mreža sa popularnih ribarskih „posti“ te olupina. Buđenje svijesti kod ribara te nadležnih zakonodavnih službi o problemu zaostalih ribarskih alata. Poticanje ribara da bilježe pozicije gdje im je ostala mreža i da iste dojavljuju u bazu gdje bi se svi podaci analizirali te pripremale akcije otklanjanja mreža.

OLUPINA SIRENA UVALA VLAŠIĆI

Prva akcija iz ovog projekta je otklanjanje mreže sa olupine Sirena u Vlašićima na Pagu. Olupina je jedrenjak iz drugog svjetskog rata, nalazi se na dubini od 25 metara i prekrivena je ribarskom mrežom.

Nositelji projekta i glavni partneri: Društvo za podvodne sportove Zagreb (DPS Zagreb), Ronilački centar Foka te tvrtka Dragorlux.

Lokalni partneri: udruga Volim Vlašići, Centar za podvodna istraživanja Navalis i eRIpio udruga za promicanje vrijednosti i tehnika civilne zaštite.

Ova akcija otklanjanja mreže odvija se u sklopu Eko-akcije čišćenje podmorja i plaže koju organizira udruga Volim Vlašići u suradnji sa ronilačkim klubom Foka d.o.o., Centrom za podvodna istraživanja Navalis i eRIpio udrugom za promicanje vrijednosti i tehnika civilne zaštite, u nedjelju, 14.05.2017. u Vlašićima na otoku Pagu.

Ronilačke aktivnosti odvijati će se od 10-14 sati, najdalje 100 metara od obale dok će se na kopnu čistiti plaža i okoliš na maloj i velikoj rivi u Vlašićima.

Akcija čišćenja podmorja i plaže se održava pod pokroviteljstvom Turističke zajednice grada Paga i grada Paga s ciljem uređenja mjesta i pripreme za turističku sezonu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...