Svašta se radilo; GONG: “Zabrinjavajuća je neprofesionalnost biračkih odbora”

Nakon prvog kruga lokalnih izbora GONG je objavio da je ove godine bilo manje prijavljenih nepravilnosti u odnosu na prethodne lokalne izbore, no da i dalje zabrinjava nedovoljna educiranost i neprofesionalnost pojedinih biračkih odbora.

Po prijavama GONG-u, neki su odbori omogućili fotografiranje listića,  a neki su čak i poticali birače na fotografiranje listića. Bilo je biračkih mjesta na kojima je omogućeno i glasanja grafitnim olovkama, zaokruživanja birača koji se nisu odazvali, na nekim mjestima birači nisu dobili sve glasačke listiće ili su pak dobivali već ispunjeni listić.

No, prijavljenih nepravilnosti bilo je manje nego na prethodnim lokalnim izborima,  kažu u GONG-u, gdje su tijekom izbornog dana odgovarali na upite građana te prikupljali njihove neanonimne prijave.

Neke od prijava odnosile na  rad izbornih povjerenstava, kažu u GONG-u te navode da su predsjednik i članica Općinskog povjerenstva u Janjini u Dubrovačko-neretvanskoj županiji prijavljeni zbog obilaska domova starih i nemoćnih birača radi poticanja na glasanje.

Kršenja izborne šutnje

Najbrojnije prijave neanonimnih građana GONG-u odnose se na kandidate koji su kršili izbornu šutnju i uznemiravali birače raznim aktivnostima poput obilaženja domova birača radi nagovaranja na glasanje. Prijavljeno je tako obilazak domova glasača u Petrinji i nagovaranje da se glasa  za Darinka Dumbovića, kao kandidata stranke Reformista za gradonačelnika Petrinje. U perušiću prijavljen je obilazak domova birača koje se nagovaralo da glasaju za Ivicu Turića kao kandidata HDZ-a za načelnika općine Perušić.

HDZ u zagrebačkoj Malešnici i SDP u Velikoj Gorici prijavljeni su da su telefonski provjeravali birače jesu li glasali. Kršenja šutnje na društvenim mrežama prijavljeno je u Bjelovaru i  Zagrebu, a slanje SMS-ova u Varaždinu, Slavonskom Šamcu i Zagrebu.

U odnosu na stanje popisa birača, primljeno je tek nekoliko prijava birača iz redova manjina da se ne nalaze na popisu birača (Jasenovac, Udbina, Donji Kukuruzari).

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...