U GKZ predstavljena zbirka poezije “Srce i razum (onoj koju volim)” Marija Predena

U Gradskoj knjižnici Zadar 8.05.predstavljena je zbirke poezije “Srce i razum (onoj koju volim) pjesnika Marija Predena iz Knina.

Mario radi u Srednjoj školi Lovre Montija i Osnovnoj školi Domovinske zahvalnosti u Kninu. 2001. g. diplomirao je na Katoličkom bogoslovnom fakultetu na kojem je student poslijediplomskog studija iz specijalizacije u moralnoj teologiji.

Osvrt o knjizi govorila je Doc.dr.sc.Slavica Vrsaljko iz Odjel za izobrazbu učitelja i odgojitelja Sveučilišta u Zadru ujedno recezent zbirke.

“Autobiografska zbirka pjesama čiji se sadržaj daje naslutiti već iz samog naslova Srce i razum (onu koju volim) u kojoj srce znači platonsku ljubav i razum kao realnost kojom je autor okružen sasvim je neobičan pothvat mladoga autora zbirke koju je posvetio uspomeni na majku. Light motivi cijele zbirke su platonska ljubav prema ženi Ona ne zna (ili možda ipak zna), Bože, postoji li ta (ljubav koja čeka)…,  Bogu (Sad kad smo postali jedno (još čekam na svaku tvoju riječ), Moj Bog (glasno šuti)), prijateljima Prijatelju (autobiografija), obitelji i sl. popraćenih „hermenautičkim ključem“, kratkim objašnjenjima u prozi danima nakon svake pjesme čime se stvara realna (pjesnikova) slika o onome „što pjesnik govori“.

Zbirka je vrijedan doprinos literarnom stvaralaštvu svim mladim ljudima koji pronalaze kroz slične životne situacije tražeći svoje mjesto pod suncem, tražeći i prihvaćajući sebe i svijet oko sebe, surov i realan, kojemu se suprotstavlja, baš kao i u zbirci, srce. Zbirka je i svojevrsna terapija samome autori koji kroz život nosi gomilu neostvarenih emocija koje pretače u pjesme i ide kroz život.”

Posjetiteljim se obratila i Ana Vulelija, mag. philol.croat (magistra hrvatskog jezika i književnosti), asistentica na Odsjeku za hrvatski jezik i književnost Sveučilišta u Zadru te istaknula:

“Zbirka pjesama „Srce i razum (onoj koju volim)“ jednostavnim stilom i rječnikom nesumnjivo nudi dubinska promišljanja o neprolaznim vrijednostima čije je ponovno otkrivanje i interpretiranje izazov za čitatelja suvremenog doba. Nastala je iz susreta s Njom, nepoznatom djevojkom, „poniznom i ljubavi potrebnom“, koja je daleko od fatalnih žena, od mnogih Laura koje žive u svjetski poznatim književnim djelima. Pjesnik ostaje vjeran istini srca, koja nije slijepo slijeđenje uzburkanih osjećaja, već neprestana potraga za Istinom s velikim slovom, koja jedina može otkriti ljubav u njezinoj potpunoj ljepoti.”

Pjesme uz autora Marija Predena čitali su i Gabrijela Knežević, Marko Matas, Iva Maloča, Katarina Martinović.

Glazbeni gost večeri bila je Tea Vidaić, zadarska kantautorica, mag.hrvatskog jezika i književnosti iz Pomorske škole Zadar.

Moderator i voditelj pjesničke večeri bila je Vesna Benić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...