Velika obljetnica: 90 godina hidroavionske linije Trst-Zadar obilježit će se uz komemoracijski let

Nakon godinu dana od prethodne komemoracije prvog leta Trst – Torino – Trst, hidroavion ponovno postaje protagonist jos jednog važnog događaja u gradu u kojem je počelo njegovo korištenje u komercijalne svrhe. Udruga MareCielo Gianni Widmer, Hrvatska zajednica u Trstu, Zaklada Fincantieri, Nauticki institut i Luxardo izravno doprinose ostvarenju sjećanja na koja cće se nadovezati i nekoliko drugih događaja u Trstu i Zadru.

Cijela priča počinje početkom prošlog stoljeća, kad se u Trstu pojavio mladi pilot Gianni Widmer, dečko s neizmjernom strašću za letenje i odmah nakon dobivanja pilotske dozvole, ova strast ga je dovela do velikog uspjeha. Iskazao se hrabrošću u nekoliko zračnih napada za vrijeme prvog svjetskoga rata te sudjelovao u aero predstavama koje su se održavale u Zadru i drugim mjestima diljem Jadrana. U svojoj karijeri okušao se i kao instruktor u školi letenja za pilote hidroaviona u Portorožu. Po tom hrabrom i uspješnom pilotu za hidroavione udruga, koju danas predvodi Egidio Braicovich, je dobila ime.

Popratna izložba u Kneževoj palači će pratiti posjetitelje na putovanju od samih početaka hidroavijacije u svijetu. Sve će doseći svoj vrhunac u subotu, 6. svibnja kada će se izvesti komemoracijski let Trst – Zadar koji su avioni SISA izvodili prije više od  90 godina. Hidroavion polijeće iz Trsta u 11.00 sati a dolazak u Zadar je predviđen u 12.30 na moru ispred gradske Rive te će biti privezan na Obali Kralja Petra Krešimira IV.

U 13.30 je predviđena konferencija za novinare i izložba u prostoru Kneževe palače. U nedjelju 7 svibnja na moru ispred Molo Audace očekuje se u 12.00 sati povratak hidroaviona iz Zadra a u 15.00 sati istog dana polijetanje iz Trsta u smjeru jezera Como, gdje se nalazi jedina baza u Europi za hidroavione i time će se zatvoriti događaj.

Hrvatska Zajednica koja niz godina uspješno djeluje u Trstu u promidžbi dviju kultura susjednih i prijateljskih zemalja, prepoznala je u ovom događaju jednu dodatnu kariku u njezinom angažmanu za još jače povezivanje dvaju gradova, Trsta i Zadra. Zato uz ostale organizatore, želi se zahvaliti svim relevantnim institucijama koje su od početka uključene u ovaj projekt, posebno čelnike Grada Zadra, Grada Trsta kao i Lučkih kapetanija dvaju gradova, Zaklade Fincantieri i firme Luxardo za financijisku potporu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...