Vinogradari, vrijeme je zaštite vinove loze pred cvatnju

Početak cvatnje je važan trenutak u zaštiti od peronospore, pepelnice, a kod nekih sorti (sorte zbijenog grozda) i sive plijesni. Većina sorti vinove loze je pred cvatnjom. Početkom cvatnje smatra se trenutak kada je otvoreno 5-10% cvjetova. Ovisno o vremenskim uvjetima cvatnja traje 10-20 dana.

Promjenjiv tip vremena produljit će samu cvatnju i oplodnju, a time će i loza biti dulje izložena infekcijama peronospore i pepelnice, uz veću mogućnost pojave ranog botritisa, naročito na osjetljivijim sortama zbijenog grozda (npr. Rajnski rizling, Zeleni silvanac), piše AgroKlub.

Zbog toga je važno izabrati pripravke koji će pružiti dugotrajnu zaštitu protiv peronospore i pepelnice kroz cijelu cvatnju. Preporuča se prskanje sistemičnim i sistemično-kontaktnim preparatima da bi vinova loza bila maksimalno zaštićena u razdoblju cvatnje kada se tretiranje ne obavlja.

Naime, iskusni vinogradari znaju da nije poželjna primjena zaštitnih sredstava za vrijeme cvatnje jer se mogu pojaviti negativni utjecaji korištenih škropiva na proces oplodnje.

Što napraviti u detalje doznajte na AgroKlubu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...