Zadarski HNS-ovci o porezu na nekretnine: “Rokovima se unosi strah i panika među građane i prijeti im se novim nametima”

Zadarski HNS-ovci priopćenjem su se osvrnuli na porez na nekretnine i “kaos koji je izazvao”.

“Proteklih dana svjedoci smo gužvi u upravnim tijelima jedinica lokalne samouprave, gradovima i općinama, a sve radi uvođenja poreza na nekretnine. U samom Gradu Zadru kolone su se protezale i do Narodnog trga, a slično je stanje bilo i u drugim općinama i gradovima naše županije.

Građanima su prije nešto više od mjesec dana na kućne adrese stigle obavijesti da su dužni najkasnije do 30. 04. 2017. godine dostaviti ispunjene obrasce sa podacima o svojim nekretninama, jer da će u protivnom istima biti utvrđena porezna obveza s najvišim koeficijentom za stanje i najvišim koeficijentom za dob nekretnine.

Naknadno su građani grada Zadra obaviješteni o produljenju toga roka do 12. 05. 2017. godine.

Takvim postupanjem unesen je strah i panika među građane, kojima se prijeti ne samo novim nametom koji će biti utvrđivan po parametrima sasvim drugačijim nego što je to bilo do sada sa komunalnom naknadom, već im se prijeti i kažnjavanjem primjenom najviših koeficijenata pri izračunu visine porezne obveze.

Pri tome nitko od nadležnih institucija nije građanima objasnio da je člankom 59. Zakona o lokalnim porezima, kojim je uvedeno plaćanje poreza na nekretnine, propisano da porezni obveznici mogu jedinicama lokalne samouprave dostaviti podatke o svojim nekretninama do 31. 10. 2017. godine. Tek ako porezni obveznici u tom roku ne dostave podatke, porezna obveza može biti utvrđena na osnovi podataka kojima već raspolaže jedinica lokalne samouprave, uz primjenu najviših koeficijenata utvrđenih zakonom za stanje i dob nekretnine.

Pozivamo aktualnu vlast da se prestane maćehinski odnositi prema svojim građanima i da pokaže razumijevanju za teško stanje u kojem se građani nalaze.

Umjesto što nas plaše kratkim rokovima i visokim koeficijentima, gradske i općinske vlasti koje su uistinu u službi građana morale bi naći način da im primjenom minimalne vrijednosti boda maksimalno izađu u susret i smanje porezno opterećenje.

Hrvatska narodna stranke protivila se donošenju poreza na nekretnine i prva je upozoravala na nelogičnosti ovoga zakona i činjenicu da isti predstavlja preveliko porezno opterećenje. Drago nam je da su i druge političke opcije shvatile štetnost uvođenja toga poreza u ovom trenutku i izrazile svoje protivljenje.

Ističemo da će se Hrvatska narodna stranka preko svojih gradskih i općinskih vijećnika zalagati za što niže vrijednosti boda radi maksimalnog smanjenja poreznog opterećenja.”

ŽO HNS Zadarske županije

Milan Stojanov, Predsjednik

HNS Podružnica Zadar

Kristijan Kovačević, Predsjednik

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...