Zadarski političari azila se sjete samo pred izbore; Mustać: “Vidjet ćemo se 22.5.”

Uoči lokalnih izbora, zadarski azil našao se najednom u centralnoj poziciji.

SDP-ova Sabina Glasovac tako u jednom od svojih promo-videa okružena psima, zabrinuta sudbinom napuštenih životinja ističe kako će osigurati adekvatan prostor za no-kill azil.

Probleme sirotih životinja riješio bi i HSLS-ov kandidat za gradonačelnika Nino Dellavia, samo kada biste, eto, glasali za njega. Obećao je sve, od mjera zaštita napuštenih i divljih životinja pa do mjera za poticanje humanog odnosa vlasnika prema svojim ljubimcima.

Za slatkorječivim kolegama političarima nimalo ne zaostaje HDZ-ov kandidat za župana Božidar Longin, kojeg je jako dirnula situacija koju je zatekao u zadarskom azilu.

– S obzirom na iznimno teške uvjete u kojima azil djeluje, donacijom smo željeli pomoći napuštenim psima i mačkama te im tako život učiniti bar malo lakšim i ljepšim. Napušteni psi i mačke nisu ‘ljubimci s greškom’. Njihova jedina ‘mana’ je što su došli u ruke pogrešnih vlasnika. Koliko god se trudili, volonteri u azilu koji brinu o njima ne mogu im pružiti pažnju koju bi dobili kao obiteljski ljubimci. Ako razmišljate o nabavci psa ili mačke razmislite o udomljavanju. Spašavanjem života postat ćete heroj, barem u očima životinje kojoj dajete drugu priliku. Besplatno ćete dobiti najodanijeg prijatelja koji će u vaš život donijeti puno sreće i veselja. Sve što mu date vratit će vam višestruko, stoji u gotovo patetičnoj objavi na njegovoj Facebook stranici.

Zbog silne brige o napuštenim životinjama te pažnje, donacija i posjeta azilu od strane istaknutih članova zadarskih stranaka, čovjek bi pomislio da napušteni sirotani uživaju u gotovo hotelskom tretmanu. Upitali smo stoga Marijanu Mustać koliko su zbilja lokalni političari zainteresirani za njih:

– U centru zbivanja smo uvijek u isto vrijeme, oko izbora… Izvan izbora nikad!, priznala nam je.

– To je jednostavno tako, već smo navikli. Lako je  pričati… Riječi su jedno, no djela se računaju. Nama je svejedno tko će pobjediti, odnosno tko će se pobrinuti o ovoj problematici, mogu i svi zajedno… Ono što je nama bitno jest da se priča riješi, zato za sve njih imamo istu poruku – “vidjet ćemo se 22.5., nakon izbora”, tada ćemo vidjeti što će se zapravo uraditi. Mi se uvijek nadamo boljem, moramo se nadati, ali…, osjetili smo lagano razočarenje u njezinom glasu.

– Vidjela sam nedavno da je netko iz grada odlučio kastrirati napuštene mačke, a mi to radimo godinama uz pomoć suradnika iz inozemstva i oni to dobro znaju. Kradu naše ideje, ali eto, navikli smo, kaže Mustać.

U slučaju da sva obećanja ipak ne padnu u vodu, Mustać ima konkretne prijedloge za buduću vlast:

– Azil bi svakako trebao biti županijski, nikako gradski. Naime, problem napuštanja životinja na županijskoj razini i tako mu treba pristupiti. Dolazimo po životinje u svim dijelovima županije, ne samo u Zadru, pojasnila je.

– Registrirani azil ima samo 30 mjesta, to je smiješno i premalo. napuštenih pasa ima barem oko 300 godišnje, a s mačkama je situacija još gora. U našem azilu jednostavno nemamo više kuda s njima, “popunili” smo sve prijatelje i rodbinu tražeći smještaj za njih. Pod hitno treba osnovati azil za mace!, ustvrdila je.

Osim toga, azil bi trebao biti neprofitan, nikako privatan:

– Privatne firme mlate pare na napuštenim životinjama pa ih općine ne žele pozivati jer im je prevelika cijena po psu, odnosno “po komadu”, to je strašan termin kojeg koriste, kaže nam.

U iščekivanju dobre volje lokalnih “vladara”, Mustać polaže nade u novi zakon o životinjama:

– Ima puno dobrih prijedloga, treba vidjeti što će se u konačnici usvojiti, tumači nam, ističući da je odlična stvar što bi azili trebali biti “no kill”.  

– Generalno gledajući, propisi su dobri, no praksa je dijametralna suprotnost. Unatoč visokim kaznama, barem 50% pasa u Zadarskoj županiji nije čipirano, a o kastriranju i sterilizaciji da ne govorimo. Nadamo se da će se strogo, naglasak je na strogo, kontrolirati uzgajivače. Jer, kad se to radi nekontrolirano, pse se pokušava udomiti na razne načine pa ih dobar broj na kraju završi na ulici, zaključuje Mustać.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...