čuvari duha tvog

Završen novi mural Tornada na Bulevaru u čast Kreši Ćosiću

Društvene mreže
Tamni način

Završen je novi mural Tornada na Bulevaru u čast Krešimiru Ćosiću.

“Čuvari duha tvog”, napisali su navijači.

Sjetimo, u mjesecu svibnju prije 22. godine napustila nas je legenda zadarske košarke.

Sa Zadrom je osvojio pet naslova nacionalnog prvaka, a put ga je odveo u Ameriku, gdje je studirao na sveučilištu Brigham Young u Provu u kojem je osvojio dva naslova u sveučilišnoj košarkaškoj ligi, rušio rekord u broju koševa i skokova te izborio mjesto u All Star momčadi, a još danas se na Sveučilištu čuva dres s njegovim imenom.

Iako je postao prvi neamerikanac kojeg su uzeli na draft u NBA, Ćosić je odbio ponude NBA momčadi te se odlučio na povratak u domovinu. Ponovno je igrao u Zadru, a zatim preselio u ljubljansku Brest Olimpiju i talijanski Virtus iz Bologne. Uslijedio je novi povratak u Hrvatsku, ali mu je destinacija bila Cibona u kojoj je i zaključio karijeru.

Nastupao je Ćosić i za jugoslavensku reprezentaciju, zabilježio je 303 nastupa i osvojio 14 medalja sa svjetskih i europskih prvenstava i Olimpijskih igara. Sedam godina uzastopce je zaslužio mjesto u prvoj petorci Europe. Bio je i trener splitske Jugoplastike, Dietor iz Bologne i AEK-a, a vodio je i 83 puta reprezentaciju Jugoslavije i osvojio srebro na Olimpijskim igrama u Seoulu 1988., te broncu 1986. na Svjetskom prvenstvu i godinu kasnije na Europskom.

Veliki uspjesi su mu 1996. godine osigurali mjesto u Kući slavnih, a imenom jednog od najvećih europskih košarkaša svih vremena, nazvan je Trg sportova u Zagrebu i zadarska sportska dvorana na Višnjiku, Zadar je dobio njegovu ulicu, a od 1998. godine se nacionalno Kup natjecanje naziva Kup Krešimira Ćosića.

Ostavi komentar koristeći Facebook 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar