Zeleni telefon “Eko – Zadra” zazvonio 36 puta: Građani se najviše žale na divlja odlagališta

Od 1. siječnja do 30. travnja 2017. godine na Zeleni telefon udruge „Eko-Zadar“ pristiglo je 36 prijava građana. Svi pozivi dolaze s područja Zadarske županije. Većina poziva dolazi s područja grada Zadra (21 prijava), dok je nešto manji broj prijava iz drugih gradova i općina (15 prijava). Prema kategorijama Zelenog telefona, najviše je prijava u kategorijama „Otpad“ (15 prijava). Nešto manji broj poziva imali smo u kategorijama: „Zrak“ (5 prijava), „Razno“ (5 prijava), „Vode“ ( 4 prijave), „Gradnja“ (3 prijave), „Tlo“ (2 prijave) i „Šume“ ( 2 prijave).

Pojačana ophodnja PU zadarske i komunalnog redarstva 

Od 15 prijava iz  kategorije „Otpad“, 9 prijava odnosi se na  divlja odlagališta dok 6 prijava na informacije o mjestu prikupljanja različitih vrsta otpada. U prvom kvartalu ove godine imali smo učestale pozive vezane za ilegalno odlaganje građevinskog  otpada na više lokacija. Iako građani u gradu Zadru mogu besplatno odložiti takav otpad na reciklažnom odlagalištu u „Diklu“ i dalje se stvaraju deponije na području samog grada. Iz Grada Zadra, Upravnog odijela za razvitak otoka i zaštitu okoliša dobili smo informaciju da je komunalno redarstvo u suradnji sa PU zadarskom krenulo u zajedničke ophodnje na terene koji su najčešće lokacije ilegalnog odlaganja otpada. Za sada je uhvaćen jedan počinitelj protiv kojeg je podnesen optužni prijedlog. U više navrata imali smo pozive iz ostalih dijelova zadarske županije gdje je građevinski otpad također veliki problem jer općine nemaju niti odlagališta niti dozvole za deponiranje takve vrste otpada. Mole se građani da ukoliko imaju dvojbe gdje i kako odložiti građevinski ili krupni otpad kontaktiraju nadležna  komunalna redarstva kako bi našli zajedničko rješenje za deponiranje takvog otpada.

Nakon otpada najviše prijava u kategoriji “Zrak”

Iz kategorije „Zrak“ i „Buka“ imali smo nekoliko prijava građana naselja u kojem se nalazi i tvrtka SAS Strojogradnja d.o.o. Zadar radi ispuštanja onečišćujućih tvari u zrak. Ispusti se nalaze neposredno ispred obiteljskih kuća, te su građani  ozbiljno zabrinuti za svoje zdravlje. Osim onečišćenja zraka građani se žale i na prekomjernu buku koja nastaje radom ventilacije pogona u tvornici. Na području županije iz ovih kategorija imali smo prijave o narušavanju reda i mira, te onečišćenju zraka u Općini Povljana na otoku Pagu. Na predjelu k.č.2847, k.o. Povljana „Bas“ usred šume vrši se dovoz i prerada kamenja, pri čemu se stvara prašina koja je otrovna za šumu i stanovnike Povljane.

Od 36 prijava u ovom kvartalu 22 prijave još su u postupku rješavanja dok su 14 prijava uspješno riješene. Uloga Zelenog telefona za 15 prijava odnosila se na posredovanje između građana i nadležnih institucija, u 10 prijava na davanje savjeta i informacije, dok se za 4 prijave odnosila na izravno sudjelovanje u postupku rješavanja. Najviše prijava upućeno je  upravnim odjelima Županija/Grad/ Općina, nešto manji broj komunalnim poduzećima, Sanitarnoj  inspekciji, Policiji, Poljoprivrednoj inspekciji, Inspekciji zaštiti okoliša i Vodopravnoj inspekciji. Analiza komunikacije između građana i volontera Zelenog telefona u ova četiri mjeseca  pokazala je da među prijaviteljima prevladavaju žene  s 20  prijava, odnosno 55.56% prijava u odnosu na  10 prijava muškaraca  27, 78%.  Primijećen je trend smanjenja broja anonimnih prijava (6 prijava, 16.67%). Najpopularniji medij za prijavu problema i dalje je broj Zelenog telefona, ali sve se više koristi i internet, bilo putem maila ili  putem poruka upućenih udruzi na njezin FB profil https://www.facebook.com/EkoZadar ili web stranicu udruge ://www. ekozadar.hr.

Projekt „Zeleni telefon: Možeš i ti“ “ u 2017. godini  financira se od strane Grada Zadra, Upravnog odjela za razvitak otoka i zaštitu okoliša u iznosu od 20.000,00 kn.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...