500 kg daganja će biti pripremljeno i podijeljeno na Novigradskoj rivi

Stručni skup pod nazivom „Novigradska dagnja 3“ kao svojevrsni nasljednik događanja iz 2015. „Novigradska dagnja – simbol kvalitete“ i radionice iz 2016. „Novigradska dagnja – sadašnjost i bududnost“ , održat će se u subotu 24. lipnja, 2017. god. s početkom u 20:00 h u crkvi Sv. Katarine u Novigradu. Organizatori radionice su Općina Novigrad, Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije (AGRRA), Udruga uzgajivača školjaka „Novigradska dagnja“ i Lokalna akcijska grupa u ribarstvu „Tri mora“.

Na skupu će biti predstavljena Lokalna akcijska grupa u ribarstvu „Tri mora“, biti će predstavljen projekt „Blue Smart“ projektnog konzorcija kojeg čine Sveučilište Zadru, Cromaris d.d., WWF Adria i AGRRA te će Sveučilište u Zadru u svojstvu izrađivača specifikacije za „Novigradsku dagnju“ predstaviti aktualnosti pri izradi specifikacije poljoprivrednog ili prehrambenog proizvoda za „Novigradsku dagnju“.

Bitno je još naglasiti da je Udruga „Novigradska dagnja“ osnovana u listopadu 2015. god. na inicijativu AGRRA-e, a s ciljem podnošenja zahtjeva za Zaštidenom oznakom izvornosti (ZOI) za Novigradsku dagnju. Naziv ovogodišnjeg skupa je simboličkog značenja s obzirom da je ovo treća godina za redom da se organizira manifestacija ovog tipa.

Vezano još uz broj tri je podatak da je Udruga „Novigradska dagnja“ na redovnoj godišnjoj skupštini u lipnju donijela odluku o udruživanju u Lokalnu akcijsku grupu u ribarstvu „Tri mora“. Skup i ove godine promovira uzgoj školjkaša, zdravu hranu iz mora i okolišnoprijateljsku i održivu marikulturu opdenito.

Kao i dosada, vezano uz datum održavanja stručnog skupa, Opdina Novigrad i Turistička zajednica Općine
Novigrad organiziraju gastro-turistički događaj „Okusi novigradske dagnje“ . Događaj se organizira
uz financijsku potporu Turističke zajednice Zadarske županije, a organizacijskom potporom su također
pridonijeli Udruga „Novigradska dagnja“, AGRRA i LAGUR „Tri mora“. I ove godine, 500 kg daganja će biti
pripremljeno i podijeljeno na Novigradskoj rivi počevši od 22:00 h. Posjetitelje očekuje potpuni gastro
ugođaj uz svu punodu ukusa koji pruža Novigradska dagnja. Dagnje de biti pripremljene na nekoliko
načina prema tradicionalnoj domadoj recepturi, a događaj de biti popraden prigodnim glazbenim
programom ispred cafe bara „Noškid“ i pozvani su svi ljudi dobre volje!

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...