Akcija “Alkohol-droga” PU zadarske u subotu; “Ne sjedajte za volan pod utjecajem alkohola”

Analizom stanja sigurnosti prometa na području Policijske uprave zadarske za pet mjeseci 2017. godine u odnosu na pet mjeseci 2016. godine, vidljivo je povećanje broja prometnih nesreća za 2,9%, uz isti broj smrtno stradalih osoba (po 4 osobe), smanjenje broja teže ozlijeđenih osoba za 13,8% (9 osoba), te smanjenje lakše ozlijeđenih osoba za 32,1 %  (55 osoba).

Iz navedenog se može zaključiti kako, ukupno stanje sigurnosti u prometu na cestama na području PU zadarske, za promatrano razdoblje, nije u potpunosti  zadovoljavajuće, jer se unatoč smanjenju broja ozlijeđenih osoba i nadalje pojavljuje isti broj smrtno stradalih osoba odnosno povećanje broja  prometnih nesreća.

U prvih 5 mjeseci 2017. godine vozači pod utjecajem alkohola (koncentracija iznad 0,5 g/kg) sudjelovali su u 80 prometnih nesreća(13% od ukupnog broja prometnih nesreća), čije su posljedice bile  18 teško i 37 lakše ozlijeđenih osoba. Navedeni podaci jasno ukazuju na opasnost vožnje pod utjecajem alkohola u odnosu na sve sudionike u prometu. Stoga Policijska uprava Zadarska za dan 10./11. lipnja 2017. godine u vremenu od 22 do 06 sati najavljuje  provedbu akcije „Alkohol-droga“.

Pojačani nadzor u prometu obavljati će se na području cijele Policijske uprave, sa naglaskom na mjesta na kojima su se do sada događale teške prometne nesreće zbog vožnje pod utjecajem alkohola, uz napomenu da se istovjetne aktivnosti u tjednu od 05. do 11. lipnja 2017. godine provode na području cijele Europske unije.

Apeliramo na sve sudionike prometa da sa obzirom na teška stradavanja u prometnim nesrećama, razmišljaju o rizicima vožnje pod utjecajem alkohola, uz preporuku da ostave vozilo kod kuće i služe se javnim i taxi prijevozom ili da vozilo obvezno daju na upravljanje osobama koje nisu konzumirale alkohol.

Vozači, budite svjesni kako je vožnja pod utjecajem alkohola “VOŽNJA VISOKOG RIZIKA” te nemojte sjedati za upravljač svoga vozila ukoliko ste pili bilo koje alkoholno piće i u bilo kojoj količini.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...