Akcija španjolske i hrvatske policije; Razbijen narko lanac, privedeno pet osoba, među njima i 34-godišnji Zadranin

Šibenska policija privela je pet osoba radi sumnje da su počinili 23 kaznena djela iz oblasti droga, sve u sklopu akcije koju je nedavno provela španjolska policija zajedno s Europolom i hrvatskim Ravnateljstvom policije.

Naime, zbog sumnje da su se bavili uzgojem i krijumčarenjem marihuane, prošlog je tjedna na području Španjolske uhićeno 10 članova zločinačke organizacije, inače državljana Hrvatske, Švicarske, Bosne i Hercegovine te Španjolske. Kako doznajemo u MUP-u, ta je organizacija poznata po krijumčarenju i specijaliziranosti za ‘indoor’ uzgoj marihuane, a na području Španjolske su uzgajali, prerađivali i pakirali marihuanu prije distribucije prema sjevernoj Europi, piše ŠibenikIN.

Tijekom provođenja akcije, španjolska policija pretražila je pet kuća na području Barcelone, gdje je zločinačka organizacija imala dobro opremljene prostorije za ‘indoor’ uzgoj marihuane, a zaplijenjeno je 900 stabljika marihuane, 8 tisuća eura gotovine i jedno vozilo.

Postupajući po saznanjima prikupljenima u suradnji sa španjolskom policijom i Europolom, inspektori Odjela kriminaliteta droga Policijske uprave šibensko-kninske proveli su opsežno kriminalističko istraživanje nad pet osoba starosti 32, 34, 36, 37 i 54 godina, sve zbog sumnje da su počinili ukupno 22 kaznena djela neovlaštene proizvodnje i prometa drogama i jedno kazneno djelo omogućavanje trošenja droga.

Policija raspolaže dokazima da je osumnjičeni 37-godišnjak još od studenog prošle godine u šest navrata prodavao marihuanu konzumentima sa šibenskog područja, a u tijekom travnja jednoj osobi sa šibenskog područja osigurao prostor na korištenje radi trošenja droga.

Kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je kako je drugi osumnjičeni, 32-godišnjak, od listopada prošle godine u 14 navrata na šibenskom području prodavao amfetamin ‘speed’. Pretragom obiteljske kuće u Plastovu koju koristi, pronađeno je samo 0,8 grama marihuane.

Za osumnjičenog 34-godišnjaka i 36-godišnjaka policija sumnja da su od sredine listopada prošle godine nabavili opremu, materijal i tvari za izradu i uzgoj  marihuane te da su te biljke uzgojili i preradili za daljnju preprodaju, no pretragom stana u Zadru i obiteljske kuće u Ostrovici koju koristi osumnjičeni 34-godišnjak, pronađeno je i oduzeto samo osam grama marihuane.

Za osumnjičenog 54-godišnjaka je utvrđena sumnja kako je u vremenu od sredine travnja do početka lipnja ove godine uzgojio 69 stabljika biljaka indijske konoplje i neovlašteno posjedovao 1.614 grama droge marihuane i opremu za ‘indoor’ uzgoj. Stabljike i ‘trava’ pronađeni su tijekom pretrage njegove obiteljske kuće u Grabovcima.

Po dovršenom kriminalističkom istraživanju, svi su osumnjičeni uz kaznenu prijavu predani pritvorskom nadzorniku Policijske uprave šibensko-kninske.

Nismo uspjeli doznati kakva je to točno veza između španjolske zločinačke organizacije i muškaraca koje je šibenska policija uhvatila s neznatnim količinama marihuane, odnosno 54-godišnjaka koji je ‘pao’ s nešto više droge.

U MUP-u kažu da je ta operativna akcija, kojoj su dali ime ‘Kravata’, rezultat međunarodne suradnje hrvatske i španjolske policije započete u studenom 2016. godine.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...