Australska vlada upozorava turiste; Hrvatske ceste su grozne, svi puno piju, grubi su i mrze gejeve

Australsko Ministarstvo vanjskih poslova izdalo je niz upozorenja za njihove građane koji ovog ljeta planiraju posjetiti Hrvatsku, piše Index.

Jedan dio upozorenja odnosi se na normalne stvari na “koje bi pazili i u Australiji”. Primjerice, pozivaju ih da prate stanje na cestama i slušaju lokalne vijesti. Dio upozorenja odnosi se na ponašanje australskih turista, a najveći dio natuknica govori o tome što zapravo treba imati na umu u doticaju s lokalnim stanovništvom.

“Grubo i pijano ponašanje na javnim mjestima definitivno nije dio hrvatske kulture. Izbjegavajte ga jer biste u protivnom na sebe mogli navući negativne poglede i komentare te osudu lokalnog stanovništva”, upozorava se Australce koji najviše krstare Jadranom na takozvanim “party brodovima”.

Upravo se za te brodove odnosi sljedeće upozorenje.

“Preveliko uživanje alkohola razlog je brojnih incidenata na “party brodovima” koji krstare Jadranom”, stoji u upozorenju australske vlade. U posljednjih nekoliko ljeta bilo je više nesreća na ovakvim brodovima, ponekad i sa smrtnim ishodom.

“Uhićenja povezana s drogom sve su učestalija u Hrvatskoj, osobito na obali, i to za vrijeme trajanja festivala elektroničke glazbe. Australci bi stoga trebali izbjegavati pojedince koji uzimaju, prodaju ili kupuju bilo kakve zabranjene supstance”, kaže sljedeća mjera.

“Izbjegavajte prosvjede”

Nadalje, poziva ih se da izbjegavaju prosvjede.

“Izbjegavajte masovna okupljanja i prosvjede jer oni mogu postati nasilni”, kaže tamošnja vlada.

 

Upozoravaju i na zaostale mine.

“Postoji ozbiljan problem neexplodiranih mina u nekim dijelovima zemlje. Iako su mjesta gdje se nalaze mine označena znakom, postoji rizik od područja koja možda to nisu”.

Posebnu pažnju dali su lošim hrvatskim cestama.

“Vožnja u Hrvatskoj može biti rizična, a nesreće su česte”, kažu.

Turistima se sugerira i da prvo provjere cijene u restoranima i kafićima.

“U nekim slučajevima bilo je i nasilja te problema sa zaštitarima nakon što su se stranci požalili na ‘zelenaško’ naplaćivanje”, stoji u uputama.

“Džeparenje je prisutno u napućenim područjima punima turista, na autobusnim i željezničkim kolodvorima, u javnom prijevozu ili na plažama. Osim toga, postoje i bande na cestama koje glume da trebaju pomoć. Nikada ne prihvaćajte hranu i piće od stranaca da vam ne bi podmetnuli drogu”, upozorava australska vlada svoje ljude koji idu u Hrvatsku.

Imaju poruku i za pripadnike LGBT zajednice.

“Homoseksualnost nije ilegalna. Međutim, javno pokazivanje veze između ljudi istog spola izazvat će negativne reakcije”, stoji u tekstu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...