Autor Planinarskog vodiča po Hrvatskoj: “Najdraža mi je Premužićeva staza na Velebitu”

Planinarenje nije besciljno lutanje po planinama i osvajanje već osvojenih vrhova s kojih ćemo ionako ubrzo trebati sići: naprotiv, planinarenje je način i stil života, čitav niz aktivnosti koje čovjeku život čine ugodnijim, zanimljivijim i ljepšim.

Tako na neizgovoreno pitanje “zašto planine?“ odgovara Alan Čaplar, strastveni planinar i autor čak 26 knjiga o planinarenju, među kojima je i Planinarski vodič po Hrvatskoj, s detaljnim opisima svih staza i puteva, planinarskih domova, piše jutarnji.hr.

Znanje i podatke Čaplar je prikupljao cijeli život, a sustavno istraživanje trajalo je tri godine prije izlaska knjige.

Upravo zbog ogromnog potencijala planinarskog dijela naše zemlje, Čaplaru je žao što on nije bolje turistički iskorišten.

Kada bi čovjek svaki vikend hodao šest sati, trebalo bi mu deset godina da obiđe sve naše staze. Uz to, do svih se naših destinacija može doći u jednom danu. Planinarstvo je nažalost najzapostavljeniji dio hrvatskog turizma, kaže ovaj planinar, koji je upravo zbog svega toga pokrenuo neprofitnu udrugu Via Dinarica Croatia za promociju planinskog turizma i unapređenje partnerstva na području Dinarida.

Na pitanje koja je hrvatska staza njemu najdraža odgovara bez razmišljanja – Premužićeva staza na Velebitu koji je uvrstio među devet planina koje bi svatko u životu trebao vidjeti.

To je svjetski raritet, s te se staze pružaju dosta nevjerovatno prizori na sve strane. Ipak, za nju se treba dobro pripremiti, općenito čovjek zna da je postao iskusan planinar kad se priprema za planinarenje i nigdje ne ide bez detaljnih i korisnih informacija, kaže Alan.

Jednako su atraktivni, iako dosta drugačili, i sjeverni, i srednji i južni Velebit. Na Sjevernom Velebitu, čiji je vršni dio proglašen nacionalnim parkom, nalazi se Premužićeva staza, duža od 50 km, najviši vrh Mali Rajinac (1699 m) i popularna Zavižanska kotlina, dodaje.

Osim velebitske Premužićeve staze koju svakako morate posjetiti, među hrvatska planinska bogatstva Čaplar je uvrstio i Samoborsko gorje, Kalnik, Papuk, Učka, Risnjak, Mosor i Biokovo.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...