Barišić: “Ja nisam smijenjen, ja sam odbio Plenkovića”

Bivši ministar znanosti i obrazovanja, Pavo Barišić, gostovao je u emisiji Točka na tjedan.

Prošlog tjedna ste smijenjeni, jedini ste koji je smijenjen i Vaš resor je dan HNS-u, kako to komentirate?

“Nisam smijenjen, ja sam razriješen u koalicijskom preslagivanju, da budemo precizni. Ponuđeno mi je mjesto u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava, raspravljali smo, zahvalan sam premijeru Plenkoviću koji mi je ukazao to povjerenje i što je u koalicijskom dogovoru inzistirao na tome”.

Zašto ste odbili?

“Premijeru je bilo stalo da ostanem u Vladi, nastavim surađivati i mislio sam da bi to bilo dobro, ali pojavilo se nekoliko razloga, između ostalog i privatne prirode, i na kraju sam se morao zahvaliti i vratio sam se znanstvenoj zajednici i radu u Institutu za filozofiju koji uskoro slavi 50. obljetnicu. Vratio sam se brojnim projektima, završavam trilogiju koju objavljujem s akademikom s bavarske akademije. Prije dvije godine smo objavili prvi svezak, a sada završavamo treći svezak”.

Nadam se da ćete paziti na fusnote ovaj put

“Mislim da je reakcija devet uglednih znanstvenika iz Francuske, Njemačke i Hrvatske pokazala da u svemu tome i znanstvenici mogu napraviti pogrešku. Analiza Inoslava Beškera je itekako meni pohvalna i u zaključku je naveo da je riječ o pogrešci, ne o plagijatu”.

Dobili ste veliku potporu uglednika, ali mnogi su tražili i da vas se smijeni. Je li Vam žao što je Đikić napustio zemlju zbog Vašeg slučaja?

“On je rekao da je zbog odnosa rektora u Splitu prema njemu otišao iz Hrvatske. Naravno da mi je žao, žao mi je za svakog uglednika koji napusti Hrvatsku. Ja sam svu dokumentaciju koja se odnosi na moj slučaj stavio na svoju mrežnu stranicu i tamo možete vidjeti niz uglednih znanstvenika, poput pisma u kojem je opisana politička smicalica iza mog slučaja. Na mene je utjecala pozitivna reakcija akademske zajednice koja je stala uz mene i pokazala zrelost, moji brojni studenti su također stali u moju zaštitu, suprostavili su se neutemeljenim optužbama. Posebno me dirnulo što su i sa Sveučilišta u Mostaru stali uz mene”.

Više pročitajte na N1.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...