Bit će pakleno; Stiže toplinski val, živa će se penjati i do 35 stupnjeva

U šumskim požarima koje je izazvao toplinski val u Portugalu stradalo je najmanje 62 ljudi, a toplo će idući tjedan biti i u Hrvatskoj.

“Neće biti tako jako vruće kao na Pirenejskom poluotoku, ali možemo govoriti o prvom toplinskom valu ove godine. Naime, prema osnovnoj definiciji, toplinskim valom zovemo period u kojem temperatura zraka pet dana zaredom premašuje prosjek za pet stupnjeva. U našoj unutrašnjosti prosječna temperatura u ovo doba godine je oko 26, pa je o valu vrućine možemo govoriti na oko 31”, kazala je RTL-ova meteorologinja Dunja Mazzocco Drvar.

Tu granicu premašit ćemo već u utorak i, unatoč mogućem manjem osvježenju u četvrtak, vrlo vjerojatno će potrajati više od tjedan dana. Dapače, idući vikend mogli bismo već dosegnuti i više od 35 stupnjeva, no nesigurnost prognoze za tako daleke dane ipak još prilično velika.

Pred nama je ljetni solsticij ili suncostaj, dan u godini u kojem se sunce nalazi na svojoj najvišoj poziciji nad sjevernom hemisferom, pa je i snaga sunca sada najjača. Idućih dana nad velikim dijelom Europe vladat će vedrina pa će i UV indeks biti vrlo visok, u planinama čak ekstreman. To su uvjeti u kojima djeca mogu dobiti opekline za manje od 10 minuta, piše 24.hr.

Za zaštitu se preporuča korištenje zaštitnih krema, nošenje šešira, sunčanih naočala i odjeće s dugim rukavima. Neki ne znaju da UV zračenje može prodrijeti i kroz odjeću od rijetkog tkanja. Najbolje je naravno smanjiti boravak na suncu između 11 i 17 sati.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...