Boćari Vira pobjedom u Ninu protiv Grgura 17-5 osvojili naslov prvaka I. Županijske boćarske lige

Nije bilo nervoze niti upitnika u subotu u Ninu: „Vir“ je prošao poput lake konjice kroz susjedni povijesni gradić ostavivši domaćem „Grguru“ samo mrvice i televizijsku ekipu koja je snimala „Lijepom našom“. Završilo je 17-5 za virske Bluzere – još jedna sjajna, uvjerljiva pobjeda kojom je potvrđeno ono što se naslućivalo, znalo i potvrdilo u posljednjem susretu Prve Županijske boćarske lige. Vrhunac sezone bio je protiv „Lišana“ i ta je pobjeda bila potvrda i kruna šampionskih ambicija. Posljednja dva kola odigrana su uz harmoniku u „Kotarini“ i pjesmu: Dobro jutro III. Hrvatska ligo!

„Svaka čast dečkima! Znao sam da će se tako okončati. Odlična sezona i zasluženi naslov“, kazao nam je legendarni virsko-riječki boćar i boćarski sudac Krsto Bašić, stalni pratitelj zbivanja uz virsko boćalište.

Sama utakmica ponudila je konačno razrješenje nakon što su odigrane discipline tapeta. U prvoj ruci Darko Bašić pobijedio je u pojedincu 13-4, par Marko Kokić i Marjan Bukvić zaokružili su sjajno proljeće pobjedom 12-4, a trojka Ante Nemarić, Nedo Buškulić i Božo Deša još jednim trijumfom 13-8. Igor Vučetić uzeo je bod u krugu (18-18) i s vodstvom 7-1 pristupilo se drugoj ruci.

Kako nije bilo Luke Buterina koji je u tim trenucima umjesto navlačenja dresa vezivao svečanu kravatu ispred ogledala, štafetu su pobjedom 27-23 odradili Nemarić i Vučetić; Ante je i u brzinskom uvjerljivo trijumfirao 29-11, pa ni poraz Bašića u preciznom 11-19 nije poremetio planove. S rezultatom 11-3 Virani su imali siguran bod, a to je matematika u kojoj nema nepoznanica – „Vir“ je novi prvak Prve Županijske boćarske lige!

Do kraja je u trećoj ruci Deša izgubio pojedinca 9-13, trojka Ante Kapović, Krsto Pešut i Bukvić počistila je suparnike s 13-8, Bašić je pritefterio još jedan trijumf u krugu 20-15, a par Kokić i Vučetić s izmjenom Milivoj Liverić došao do uvjerljive pobjede 13-1.

„Bit će toga još, nemam namjeru napustiti boćanje. Presretan sam zbog naslova prvaka, a najsretniji zbog druženja s krasnim mladim ljudima i odličnim boćarima“, zaključio je ovu priču veteran Liverić. Vrhunska sezona s trećim uzastopnim šampionskim završetkom, superderbijem protiv „Lišana“ koji će se pamtiti po pobjedi, atmosferi i slavlju uz bakljadu, potom rekordnim dostignućima poput 49 punata Nemarića i Buterina u štafeti, nezabilježenim i uvjerljivim pobjedama u gostima i još moćnijim domaćim učinkom te s deset uzastopnih prvenstvenih pobjeda u pojedincu i srebra Bašića na Prvenstvu Hrvatske, ili općenito, po generaciji koja je dohvatila zvijezde. Što je najbolje, sezona još nije gotova: lijepa priča mogla bi se zaokružiti slavljem u momčadskom Kupu Zadarske županije, a onda je samo nebo granica.

BAŠIĆ, KAPOVIĆ I VUČETIĆ USPJELI SU NAKON 19 GODINA

Nekadašnji veliki virski boćar Krsto Bašić ponudio je čestitke šampionskoj virskoj boćarskoj squadri, a potom izvadio printanu fotografiju generacije koja prije 19 godina nije uspjela ono što je sadašnja: plasirati se u III. Hrvatsku boćarsku ligu.

  1. godine uz Muja su boćali Mile Begonja, Ive Bašić, Ante Kapović, Vlado Krnčević, Klaudio Bašić, Branko Rukavina, Igor Vučetić i Darko Bašić s voditeljem Krstom Bašićem i igrali dvije kvalifikacijske utakmice za Treću HBL protiv ambiciozne „Povljane“. Obje su izgubili nakon čega su se virski boćari rasuli na sve strane poput rakove djece, dok su Povljanci došli do Prve lige. Nekih boćara iz devedeset i osme više nema među nama, neki s tribina i dalje redovito prate virske Bluzere, Darko Bašić danas je predsjednik Kluba s najboljom sezonom u karijeri, Vučetić je takvu odradio godinu prije, a veteran Kapović kapetan je generacije koja je uspjela 19 godina nakon brodoloma u Povljani.

„Naša priča još nije gotova. Idemo dalje, slavlja će sigurno biti još“, poručio je kapetan.

VIR NA ŽUPANIJSKOM FINAL FOURU

Postojala je određena bojazan uoči boćarskog četvrtfinala Kupa Zadarske županije, ali niti dobra „Slivnica“ koja se upravo oprostila od III. Hrvatske boćarske lige nije Bluzerima na virskom boćalištu uz Muja podmetnula falše note. Virani su nakon dva kruga i pojedinca poveli 6-0 i već 30 minuta prije kraja riješili pitanje sudjelovanja na boćarskom županijskom Final Fouru na kojemu će zaigrati uz velikog prvenstvenog rivala „Lišane“, hrvatskog drugoligaša „Povljanu“ i županijskog prvoligaša „Hajduka“ iz Pridrage.

Počelo je prema najljepšim željama: Igor Vučetić i Marjan Bukvić u disciplini krug odradili su posao i pobjedama Vučetića protiv Marina Žunića 22-18 te Bukvića protiv Nikole Lerge 20-15 donijeli domaćima nakon sat vremena igre vodstvo 4-0. Par Marko Kokić i Božo Deša od početka se mučio sa Tonijem i Zdravkom Veršićem, pa iako zaostatak nije bio velik (2-3 i 4-5), igra nije ulijevala dovoljno povjerenja. S druge strane, Darko Bašić je zauzeo gard od prve boće i vodstvom 2-1, 4-2 i kasnije 9-2 protiv Dragana Mijolovića već trasirao put prema Final Fouru. Završilo je 13-2 za virskog boćarskog El Presidentea i Slivničani su mogli pakirati kufere. Na zogu su ostali samo parovi s izmjenom Nedo Buškulić za Dešu, no uoči zadnje dvije ruke rezultat je bio 7-11. Virski par smanjio je na podnošljivih 9-11 i s posljednjom boćom u zadnjoj ruci imao sve mogućnosti – neodlučeno 11-11 i dodatna ruka, pobjeda 12-11 ili poraz 10-11. Kokić se odlučio na pobjedničko izbijanje, neuspješno, i gostima je pripala pobjeda od tri boda – konačnih 6-3 za domaće.

Već u četvrtak, također na boćalištu uz Muja, mini spektakl županijskog Final Foura uoči same završnice Kupa Hrvatske. „Vir“, „Povljana“, „Lišane“ ili „Hajduk“: tko će od njih među hrvatske boćarske velikane na finalnom turniru Kupa Hrvatske?

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...