Boje ga se k’o vraga; Igračima Islanda najveća je prijetnja Modrić kojem se dive

Sindri Sverisson, novinar islandskog dnevnika Frettir za 24.hr. osvrnuo se na gostovanje Hrvatske kod Islanda u 6. kolu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Rusiji.

Islandski navijači na stadion su ranije dolazili kako bi vidjeli Ronalda, Robbena ili Iniestu. Danas ipak dolaze zbog islandskih nogometaša, koji su postali superzvijezde.

Eidur Gudjohnsen je nekoć bio jedina zvijezda Islanda, no danas i bake znaju sve igrače te nabrojiti prvih 11. Prije šest godina to je bilo nezamislivo.

I prošlogodišnji uspjeh na Euru je puno toga promijenio, nogometna reprezentacija postala je iznimno popularna i sad je kapacitet stadiona od 9800 sjedalica premalen. Za utakmicu s Hrvatskom bez problema bi planulo 30.000 ulaznica.

Nakon Eura ulaznice za bilo koji susret planu u svega desetak minuta.

Puno se ulagalo u nogomet u posljednjih 15 godina, sagrađeni su stadioni u zatvorenom, postavljena se svugdje umjetna trava kako bi se nogomet mogao igrati cijelu godinu. Uspjeh na Euru osigurao nam je veliki novac, koji je raspoređen među klubovima, a oni ta sredstva ulažu u edukaciju trenera i infrastrukturu kako bi privukli što više klinaca. Također, nakon uspješnog Eura u Francuskoj našim je igračima lakše postati profesionalcima i prodati se u bolje i jače europske klubove. Hrvatska? Izuzetno poštujemo Mandžukića i Perišića, ali igrač kojeg se najviše pribojavamo je Luka Modrić.

Svi islandski nogometaši kažu da je Modrić najbolji veznjak na svijetu, s nevjerojatnim pregledom igre, a posebno ih fascinira Lukina mirnoća dok drži loptu u nogama. Možemo tek biti sretni što na travnjaku neće biti i Barcelonine zvijezde Ivana Rakitića.

Teško je reći koje su slabosti Hrvatske. Vaša obrana nije na istoj razini kao vezni red ili napad, nema tu top klasu, no nisam siguran bih li to mogao nazvati vašom slabošću. Nadamo se da će vaši glavni igrači biti malo umorni nakon naporne sezone. Utakmica s Hrvatskom za nas je ključna. Ako izgubimo, onda više nemamo šanse za prvo mjesto u skupini. Naša reprezentacija ima puno upitnika jer su islandski nogometaši imali tešku zimu i proljeće. Pet igrača iz prvih 11 baš su se mučili. Veznjak Bjarnason iz Aston Ville zbog ozljede nije igrao od ožujka, Gudmundsson, veznjak Burnleyja, tek se vratio nakon ozljede, no od siječnja nije odigrao cijelu utakmicu.

Tu je i branič Sigurdsson (Fulham), koji također od siječnja nije na terenu proveo svih 90 minuta, a drugi branič Arnason odigrao je tek osam susreta za svoj ciparski klub zbog zdravstvenih teškoća. Napadač Finnbogason (Augsburg) bio je ozlijeđen, pak, od listopada do travnja.

HANNES HALDERSON

Na početku karijere odbacio ga je islandski četveroligaš jer su ga proglasili neperspektivnim. Danas je prvi golman Islanda, a u slobodno vrijeme organizira filmske večeri, snima horor filmove, a režirao je i spot pjesme za Eurosong.

BIRKIR SAEVERSSON

Možete zamisli Messija ili Ronalda kako voze avion? E, pa Saevarsson zna. Naučio je voziti avion prije nego auto.

– Nisam bio dovoljno koncentriran, a to nije dobro za pilota. Nakon karijere ću nastaviti letjeti – rekao je Birkir.

GLYFI SIGGURDSON

Osim što je sjajan nogometaš, Siggurdson je na Islandu poznat kao veliki biznismen. Posjeduje agenciju za prodaju nekretnina, a ujedno je i direktor prodaje u obiteljskoj tvornici ribe. Također, obožava igrati golf.

KARL ARNASON

Akademik među reprezentativcima. Studirao je u SAD-u, a dok je igrao u Engleskoj obranio je diplomski rad na temu ‘Problemi korupcije u engleskom nogometu i kako su nastali’. Za rad je ocijenjen – peticom.

ARI SKULASON

On je naša šansa, vrlo lako bi mogao dobiti crveni karton. Ari je najtemperamentniji na terenu, često gubi živce, a klub ga je poslao na sate kontrole bijesa. Kažu da je terapija urodila plodom.

ARON GUNNARSON

Postao kapetan reprezentacije s 22 godine, ali je umalo izbačen iz nje nakon što je Albance poslije utakmice nazvao ‘hrpom kriminalaca’. Da nije nogometaš, bio bi rukometaš – baš kao njegov brat Arnor.

LUKA ZVIJEZDA

Za sve islandske nogometaše Luka Modrić je najbolji veznjak na svijetu

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...