Bulj: Zakon o morskom ribarstvu u interesu je EU, a ne hrvatskih ribara

Saborski zastupnik Mosta Miro Bulj ustvrdio je u četvrtak da je prijedlog zakona o morskom ribarstvu, koji je raspravljen u poslijepodnevnom dijelu sjednice Hrvatskog sabora, protivan interesima hrvatskih ribara i samo ispunjavanje naredbi iz Bruxellesa.

Bulj je kao najveći problem izdvojio velike talijanske flote koje love u našem moru, uništavaju našu floru i faunu, mrlje koje ostavljaju tankeri i onečišćenje Jadrana. “Sluganski smo prodali naše more i dali ga u ruke Talijanima da gospodare našim ribarenjem”, kazao je Bulj ustvrdivši da je zakon isključivo naredba iz Buxellesa.

“To je bilo sluganski pogodovanje pri ulasku u EU Talijanima i ostalim stranim flotama”, dodao  je Bulj i založio se za proglašenje isključivog gospodarskog pojasa kako bi se zaštitilo podmorje i naša flora i fauna.

Nikola Grmoja (Most) kazao je da se zahtjevu za proglašenje isključivog gospodarskog pojasa najviše protivio premijer Andrej Plenković pod izlikom da ne trebamo dolaziti u sukob sa susjedima ocjenivši to “promašenom politikom u kojoj premijer samo gleda nekakvu svoju buduću poziciju u tijelima Europske komisije, a ne gleda interese Hrvatske”.

Ante Sanader (Klub zastupnika HDZ-a) odgovorio mu je  kako je Hrvatska ravnopravna članica EU-a i da ne može biti izolirana od EU-a.

“To su direktive koje donose i naši članovi i naši zastupnici u Europskom parlamentu i naši predstavnici u Europskoj komisiji”, kazao je. Smatra da treba konkretnim primjerima pronaći načina kako pomoći našim ribarima da budu konkurentniji. , primjerice kroz izvlačenjem izvlačenje sredstava iz europskih fondova. “Nismo mi ovdje u kafiću nego smo mi u Hrvatskom saboru i u Hrvatskom saboru možemo pokrenuti inicijative i zakone”, dodao je.

Domagoj Hajduković-Klub SDP-a apelirao je na donošenje Strategije razvoja poljoprivrede i ribarstva kako bi se moglo konkretnije raspravljati o postavljenim ciljevima, ali i upozorio na potrebu prepoznavanja korištenja tradicijskih ribolovnih alata

Zakonom o morskom ribarstvu uređuju se područja obavljanja gospodarskog ribolova, malog obalnog ribolova, športskog i rekreacijskog ribolova, a trebao bi omogućiti odgovorno iskorištavanje i upravljanje ribolovnim kapacitetom u cilju opstojnosti i razvoja obalnih i otočnih zajednica.

Njegovo donošenje predstavlja takođeter ex-ante uvjet za korištenje sredstava unutar Operativnoga programa za pomorstvo i ribarstvo RH za programsko razdoblje 2014.-2020. godina.

Hrvatski sabor sjednicu nastavlja u petak.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...