Cromaris u sljedećih pet godina ulaže 400 milijuna kuna u nove kapacitete i vertikalnu integraciju

U posljednjih pet godina Adris je investirao više od četiri milijarde kuna. Prosječno godišnje ostvarivao neto dobit u vrijednosti od gotovo 427 milijuna kuna, dok je u  2016. godini dobit iznosila 501 milijun kuna. Prosječni godišnji rast dividende iznosio je, bez izvanredne dividende, 21 posto. Cijena dionica prosječno je godišnje rasla 16 posto za povlaštenu i 24 posto za redovnu dionicu. Maistra je pak povećala poslovne prihode za gotovo 40 posto, a operativnu i neto dobit za 2,4 puta; dok je Cromaris povećao prihode od prodaje gotovo osam puta. Croatia osiguranje financijski i organizacijski je restrukturirano i u  2016.g. ostvarilo neto dobit veću za 54 posto

Sjednicom Glavne skupštine Adris grupe, održanom danas u Rovinju, završilo je održavanje godišnjih skupština dioničara društava u sastavu Grupe. Tijekom dana održane su i skupštine Maistre, Cromarisa i HiltonImperiala, dok je Croatia osiguranje svoju skupštinu održalo u ponedjeljak, 12. lipnja.

Obrazlažući prošlogodišnje poslovne rezultate i plan poslovanja za ovu godinu, predsjednik Uprave Adris grupe, mr. Ante Vlahović, istaknuo je kako je Adris, u okolnostima najniže stope rastahrvatskoga gospodarstva u regiji i daljnjeg pada konkurentnosti, uspješno dovršio transformaciju tvrtke i ostvario snažan rast svih pokazatelja poslovanja.

– Današnjom skupštinom i formalno smo završili transformaciju Adrisa. Umjesto posla kojem nismo više mogli dodavati vrijednost, stvorili smo rastuće i dugoročno održive poslove. Adrisov investicijski potencijal veći je nego ikad, rekao je Vlahović.

U posljednjih pet godina Adris je investirao više od četiri milijarde kuna. Prosječno godišnje ostvarivao neto dobit u vrijednosti od gotovo 427 milijuna kuna, dok je u  2016. godini dobit iznosila 501 milijun kuna. Prosječni godišnji rast dividende iznosio je, bez izvanredne dividende, 21 posto. Cijena dionica prosječno je godišnje rasla 16 posto za povlaštenu i 24 posto za redovnu dionicu. Maistra je pak povećala poslovne prihode za gotovo 40 posto a operativnu i neto dobit za 2,4 puta.Cromaris je svoje prihode od prodaje povećao za gotovo osam puta. Croatia osiguranje financijski i organizacijski  je restrukturirano i u  2016.g. ostvarilo neto dobit veću za 54 posto. Rast dobiti novih poslova u potpunosti je nadomjestio poslovanje duhanske divizije.

Kako je najavio, Adris će do 2021. investirat dodatnih četiri milijarde kuna, od čega u turizam dvije milijarde. „Spremni smo i za veće izazove, imamo svoje kriterije i čekamo pravu priliku“, istaknuo je Vlahović.

U iznošenju rezultata Vlahović se osvrnuo i na dugogodišnju suradnju s Agrokorom. Pritom je istaknuo: „Ova suradnja u cijelosti je ugrađena u naše poslovanje i ne dvojim da je značajno pridonijela našim rezultatima.Podsjećam da je TDR bio jedan od najvećih dobavljača Agrokora. Zahvaljujući i tome, TDR je godinama bio uspješna hrvatska i regionalna tvrtka.Usto, maksimalizirali smo i vrijednost prilikom prodaje TDR-a 2015. godine.“

Adris grupa je u 2016. godini ostvarila ukupni prihod u iznosu od 5,55 milijardi kuna, dok je poslovni prihod iznosio 5,11 milijardi kuna. Prihod od prodaje robe i usluga iznosio je 3,97 milijardi kuna. Na domaćem tržištu ostvareno je 2,81 milijardi kuna, a na inozemnim tržištima 1,16 milijardi kuna. Neto dobit iznosi 501 milijun kuna, što je u usporedbi s prošlogodišnjom povećanje od 27 posto. Ako se isključe jednokratni učinci izvanredne neto dobiti ostvarene transakcijom duhanskog dijela poslovanja, neto dobit nakon manjinskih interesa iznosi 446 milijuna kuna, što je za 19 posto više od prošlogodišnje dobiti.

U nastavku Glavne skupštine predsjednici Uprava Adrisovih tvrtki dioničarima su predstavili ostvarene rezultati u turizmu, marikulturi i osiguranju.

Maistra nastavlja investicijski ciklus uz rast svih ključnih pokazatelja poslovanja

Maistra je i u 2016. godini nastavila s rastom svih ključnih pokazatelja poslovanja, uz nastavak investiranja u najviše segmente hotelske ponude. „Ulaganjima od 490 milijuna kuna u 2016. godini pokrenut je novi investicijski ciklus u okviru kojeg se do 2021. godine ulaže više od dvije milijarde kuna čime nastavljamo proces premiumizacije našeg portfelja.“, rekao je predsjednik Uprave Maistre, Tomislav Popović. U 2016. godini uloženo je gotovo 500 milijuna kuna. Najveća investicija, vrijedna više od 300 milijuna kuna, obiteljski je hotel Amarin. Također, u 2016. je započela izgradnja novog hotela Park, ključnog proizvoda u procesu zaokruživanja vrhunske hotelske ponude u Rovinju.

Maistrina prodajna politika usmjerena je na rast udjela direktnih kanala prodaje, čiji je udio danas dvostruko veći nego 2011. godine. Posljedično, rastu i prosječne prodajne cijene. U 2016. godini rast cijena iznosio je šest posto uz rast broja noćenja od tri posto, što je dovelo do porasta prihoda te operativne i neto dobiti.

Maistra je u 2016. godini ostvarila poslovni prihod od 950 milijuna kuna, što je za deset posto više od prošlogodišnjeg prihoda. Ostvarena je operativna dobit iz poslovanja u iznosu od 221 milijun kuna ili devet posto više od ostvarenja u 2015. godini. Neto dobit iznosi 131 milijun kuna, što predstavlja rast od 28 posto. U 2016. godini ostvareno je 3,13 milijuna noćenja, što, u usporedbi s prošlom godinom, predstavlja rast od tri posto.

Hotel Hilton u Dubrovniku pokazao se kao uspješna akvizicija u okviru politike ulaganja u najviši segment hotelske ponude. Zabilježio je rast svih ključnih pokazatelja. Noćenja su u 2016. godini porasla četiri posto, cijene jedan, a prihodi od smještaja pet posto. Ostvarena je operativna dobit u iznosu od 16 milijuna kuna, što predstavlja rast od 22 posto. Neto dobit iznosi 12 milijuna kuna ili 53 posto više od dobiti ostvarene u 2015. godini.

Uz najavljeni investicijski ciklus, snažan rast bookinga u Maistri, u usporedbi s prošlom godinom, pokazatelj je rastuće potražnje i najava nastavka pozitivnih trendova.

Cromaris usmjeren na proizvode veće dodane vrijednosti

Trendovi pokazuju da se rastuća globalna potražnja za ribom zadovoljava prvenstveno proizvodnjom iz uzgoja. Tržište pak orada i brancina najbrže je rastući tržišni segment u Europi.U posljednjih petnaestak godina prosječno godišnje raste pet posto. Najveće europsko tržište orada i brancina jest talijansko, na kojem Cromaris, zbog blizine i vrhunske svježine i kvalitete svojih proizvoda, ima veliku konkurentsku prednost i daljnji potencijal rasta. „Cromaris više od 76 posto prihoda od prodaje ostvaruje na inozemnim tržištima, gdje tražimo i nove izvore rasta“, rekao je direktor Cromarisa, Goran Markulin.

U 2016. godini ostvaren je daljnji rasta količina i cijena koje prati i snažan rast prihoda i neto dobiti. Ostvarena je prodaja od 6.889 tona, što u usporedbi s prethodnom godinom predstavlja rast od pet posto. Poslovni prihodi iznosili su 362 milijuna kuna ili šest posto više od ostvarenja u 2015. godini. Cromaris je u 2016. godini ostvario neto dobit od 13,1 milijuna kuna, što je dvostruko više u usporedbi sa 6,5 milijuna kuna ostvarenih u 2015. godini. Zahvaljujući boljoj troškovnoj efikasnosti, Cromaris u prva četiri mjeseca 2017. godine ostvaruje rast operativne i neto dobiti poslovanja

U razdoblju od 2009., kada je Adris ušao u posao zdrave hrane, pa do 2016. ostvaren je prosječni godišnji količinski rast prodaje od 26 posto, uz prosječni godišnji rast cijene ribe od šest posto. Taj rast podržan je investicijskim ciklusom vrijednim 745 milijuna kuna. Cromaris je na putu dostizanja planiranih 10.000 tona proizvodnje do 2018. godine, što će omogućiti dostizanje ekonomije obujma. Novo mrjestilište, te ulaganja u predrast omogućit će snižavanje troškova proizvodnje skraćivanjem proizvodnog ciklusa i povećanjem stope preživljavanja. U sljedećih pet godina tvrtka će dodatno uložiti gotovo 400 milijuna kuna u nove kapacitete i vertikalnu integraciju (mrjestilište, prerada, otpremni centar). Veća efikasnost proizvodnje,uz ekonomiju obujma i razvoj brenda, temelj su održivosti i profitabilnosti Cromarisa.

Croatia osiguranje jača konkurentnost

Govoreći o poslovanju Croatia osiguranja u 2016. godini, predsjednik Uprave tog osigurateljnog društva Damir Vanđelić je podsjetiokako je uspješno dovršeno financijsko i operativno restrukturiranje kompanije, čime su postavljeni temelji za daljnji rast. Zaustavljen je negativni trend i stabiliziran tržišni udio, te potvrđena liderska pozicija najsnažnijeg osiguravateljskogbrenda u Hrvatskoj. Ostvaren je rast premije i efikasnosti na razini cijele tvrtke.

– Croatia osiguranje u razdoblju od 2014. godine prolazi kroz transformacijski proces. Obavljeno je financijsko restrukturiranje i dokapitalizacija vrijedna 840 milijuna kuna, čime se dostigla snažna kapitalna adekvatnost koja za maticu iznosi 235 posto. Financijsko restrukturiranje uključivalo je otpise i umanjenja imovine u razdoblju od 2014. do 2016. vrijedne više od 900 milijuna kuna. Organizacijsko restrukturiranje započelo je u situaciji kada je svega 23 posto zaposlenih radilo u prodaji. Krajem 2016. godine 62 posto zaposlenika radi u prodaji. Proces se nastavlja i dalje kako bi se u sljedećim godinama došlo do najmanje sedamdesetak posto zaposlenih u tržišnim službama izravno orijentiranih klijentu, istaknuo je Vanđelić.

U 2016. godini Grupa Croatia osiguranje ostvarila je zaračunatu bruto premiju u iznosu od 3,02 milijarde kuna, što predstavlja rast od dva posto u usporedbi s prethodnom godinom. Na hrvatskom tržištu Croatia osiguranje, zajedno s Croatia zdravstvenim osiguranjem, bilježi rast zaračunate premije u iznosu od 27 milijuna kuna. Tržišni udio iznosi 29,1 posto. Pritom Croatia osiguranje u dijelu neživotnog osiguranja i nadalje drži vodeću poziciju s 34,6 posto tržišnog udjela. U segmentu životnog osiguranja u 2016. godini Croatia osiguranje dostiglo je 18,1 posto tržišnog udjela. Stabilizacija tržišnog udjela rezultat je znatno veće tržišne orijentacije tvrtke i niza pokrenutih strateških inicijativa. Prvi put ostvaren je kombinirani razmjer iz poslovanja niži od 100, točnije iznosio je 99,5, što je četiri postotna boda bolje od rezultata za 2015. godinu, ali još uvijek nedovoljno.

Analizirajući cjelogodišnje poslovanje, Grupa CO u 2016. godini ostvarila je konsolidiranu neto dobit od 175 milijuna kuna, što predstavlja rast od 54 posto u usporedbi s prethodnom godinom. Tvrtka nastavlja s kontinuiranim poboljšanjem u svim segmentima poslovanja s ciljem jačanja vodeće pozicije na hrvatskom tržištu. U sljedećem razdoblju cilj je prenijeti najbolju praksu operativne izvrsnosti na podružnice u regiji.

U nastavku sjednice Vlahović je još jednom dioničare podsjetio kako Adris vodi razumnu dividendnu politiku, poticajnu za dioničare a koja omogućava daljnji rast i razvoj tvrtke. Podsjetio je kako je ukupan prosječan godišnji prinos na dionicu u razdoblju od 1994. do danas iznosio 27 posto.

Dividenda 17 kuna po dionici isplatit će se 21. srpnja 2017.

U skladu s objavljenim dnevnim redom, nakon što je Glavna skupština usvojila financijska izvješća za 2016. godinu, donijela je i odluku o upotrebi dobiti iz 2016. godine. Ukupna ostvarena dobit poslije oporezivanja za 2016. godinu iznosi 236 milijuna kuna i raspoređuje se u statutarne rezerve Društva. Iz neraspoređene zadržane dobiti Društva izdvojit će se iznos od 279 milijuna kuna za isplatu dividende, koja iznosi 17 kuna po dionici. Dividenda će biti isplaćena 21. srpnja 2017. godine, na račune imatelja dionica prema stanju i izvodu Središnjeg klirinškog depozitarnog društva na dan 30. lipnja 2017. Obračunati iznos dividende na vlastite dionice zadržava se u neraspoređenoj dobiti.

Na kraju, Skupština je dala razrješnice članovima Uprave i Nadzornog odbora.

Iz rasprave – Adris nije „slučaj“, mi smo  najuspješnija nacionalna kompanija!

Na pitanja „malih dioničara“ iz novoosnovane udruge, koju su, kako navode mediji, osnovala trojica vlasnika s dvije, tri i pet dionica, i to na neformalnoj adresi propale političke udruge, Vlahović je odgovorio protupitanjima, a potom još jednom ponovio ključne činjenice o Adrisovu poslovanju:

„Je li vi to osporavate rezultate našeg poslovanja, propitujete transparentnost,  govorite o gubitku, sugerirate krivnju…? A svatko razuman vidi da je riječ o uspješnom poslovanju i golemom dobitku.

Mislite li da bi TDR opstao, da bi ga uopće bilo da nije bilo i te suradnje?! I koja bi cijena transakcije bila, ako bi je uopće bilo!?

Ponovit ću, suradnju s Agrokorom analiziramo u kontekstu našeg ukupnog  poslovanja, a o njima govore sljedeće činjenice:

–          u posljednjih pet godina Adris je investirao više od četiri milijarde kuna

–          prosječno godišnje ostvarivao neto dobit u vrijednosti od 427 milijuna kuna. U 2016. dobit je iznosila 501 milijun kuna

–           prosječni godišnji rast dividende iznosio je 21 posto (bez izvanredne dividende)

–          cijena dionica prosječno godišnje rasla je 16 posto za povlaštenu i  24 posto za redovnu dionicu

–          Maistra je povećala poslovne prihode za 40 posto, operativnu i neto dobit za 2,4 puta

–          AdrisovCromaris  povećao je prihode od prodaje gotovo osam puta

–          Croatia osiguranje financijski smo i organizacijski  restrukturirali, i u  2016.g. ostvarili neto dobit veću za 54%

Adris danas ima najveći investicijski potencijal ikad. Naše rezerve su impresivnih osam milijardi kuna, (a posljednjih pet godina su udvostručene). 

A što se tiče transparentnosti, Adris izvještava redovito u skladu s pravilima. Govorimo kad imamo što reći. Sve što činimo, činimo u interesu naših dioničara, (pa i onih koji su neposredno pred ovu Skupštinu kupili dvije ili tri dionice).

Voditi Adris grupu znači biti odgovaran za ukupnost njezina poslovanja, za zaposlenike, dioničare i širu zajednicu. Adris nije „slučaj“, mi smo  najuspješnija nacionalna kompanija“, zaključio je Vlahović.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...