Dinamov direktor: “Dinamo je hrvatski Bayern, a u Dalmaciji podržavaju huligane”

Nije lako doći do glavnog direktora Dinama Tomislava Svetine. Ne zato što je čovjek nepristupačan ili ne želi razgovarati, govoriti o raznim temama, već zato što je u gužvi. Dinamo kreće s novom sezonom i jasno je da plavi imaju puno toga za napraviti. Morat će puno toga napraviti i on, kao i trener na terenu, da bi se Dinamo vratio trofejima. Jer, iza njega je sezona bez ijedne ‘kante’, i to nakon 11 trofejnih godina, piše Večernji.

– Ono što je u Njemačkoj Bayern, to je Dinamo u ovim našim prilikama, klub koji je naviknut na uspjehe i, kad dođe sezona bez trofeja, sigurno nije ugodno i tu sezonu ne možemo proglasiti uspješnom. Dakle, sportski nije uspješna. Možemo naći u njoj i dobrih stvari, ali treba naglasiti one loše da bismo nešto naučili, počeo je Svetina.

Kako komentirate fizički napad na Zdravka Mamića i verbalni na Janicu Kostelić?

– Nažalost, u pojedinim dijelovima Hrvatske takvo ponašanje ne da nije kažnjivo ili društveno neprihvatljivo, već obrnuto – ono je poželjno, društveno prihvatljivo i inicirano na svim razinama, od medija do politike. I pitam one koji su nosili prekrižene glave: jesu li zadovoljni time što je Zdravko napadnut šakom s leđa ili bi posljedice trebale biti još teže. To je puno širi problem. To je posljedica nečinjenja, ali i činjenja loših stvari svih dijelova društva, od pravosuđa, represivnog aparata do politike koja je takvo ponašanje podržavala, inicirala i poticala. Žalosti me što je tako. Sjetimo se napada u loži na Poljudu, pa na policijske kombije u Splitu, na bivšeg izbornika, fizički napad i pokušaj ubojstva suca Marića, napad na Uefinu delegaciju, izazivanje prekida na Euru protiv Češke, napad na San Siru… Tek kad se netko od političara našao ugroženim država se postavila onako kako se trebala postaviti odmah. Floskule su oko toga da treba izjednačavati huligane i takozvane huligane u ložama, stvari treba nazvati pravim imenom, svako huligansko ponašanje treba sankcionirati. U pojedinim dijelovima Hrvatske, poglavito u Splitsko-dalmatinskoj županiji, ovakvo ponašanje je prihvatljivo i poželjno. Performans u Splitu – udari lutku i baci je u more poticaj je da se takvo ponašanje nastavi, a nisam vidio nigdje ni u medijima, nevladinim udrugama ili vladinim institucijama reakciju na to.     

Više pročitajte na Večernjem.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...