“Do ranjene djevojčice na Velebitu medicinski tim stigao je unutar tzv. zlatnog sata”

Ministarstvo zdravstva u ponedjeljak je priopćenjem reagiralo na medijske prozivke zbog neinterveniranja helikopterske službe u slučaju ranjene djevojčice na Velebitu te je istaknulo da je medicinski tim onamo stigao unutar tzv. “zlatnog sata” te je odmah počeo reanimaciju koja se nastavila tijekom prijevoza do bolnice u Gospiću i na odjelu hitne medicine, no, nažalost, bez uspjeha.

U priopćenju iz Ministarstva zdravstva ističu kako ih se u medijima, vezano za tragičnu smrt djevojčice, neopravdano proziva zbog neinterveniranja helikopterske službe.

– Medicinska prijavno-dojavna jedinica Zavoda za hitnu medicinu Ličko- senjske županije primila je poziv kao prvi stupanj hitnosti u 7.27 sati te je odmah uputila najbliži medicinski tim na intervenciju unatoč nemogućnosti dobivanja precizne lokacije događaja od pozivatelja – ističe u priopćenju Ministarstvo zdravstva, dodajući da je tim do pacijentice stigao u 7.49 sati, dakle za 22 minute, te da je odmah počeo kardiopulmonalnu reanimaciju koja se nastavila tijekom prijevoza do bolnice u Gospiću, kamo su stigli u 8.21 sati (unutar tzv. ‘zlatnog sata’).

– U odjelu hitne medicine nastavljeni su postupci oživljavanja, nažalost – bez uspjeha – stoji u priopćenju Ministarstva zdravstva.

Mediji su ocjenjivali kako je medicinska intervencija nakon tragedije na Velebitu, u kojoj je ubijena 14-godišnja djevojčica, u pravi plan istaknula problem hitne medicinske pomoći u teško dostupnim područjima, na koji Hrvatska još nema pravih odgovora.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...