Državni arhiv u Zadru  večeras priređuje otvorenje zanimljive izložbe “Naši ‘škoji'”

Međunarodni dan arhiva 2017. godine hrvatski arhivi obilježavaju  temom Arhivi i katastar u hrvatskim krajevima. Tako i Državni arhiv u Zadru, u sklopu zadane teme, priređuje izložbu naslovljenu Naši „škoji“ na katastarskim kartama Državnog arhiva u Zadru.

Katastarske karte i skice, izvornici i reprodukcije, te drugi izlošci koje ovom prigodom predstavljamo dijelovi su više različitih arhivskih fondova i prikazuju katastarsko stanje na sjevernodalmatinskim otocima zadarskog arhipelaga, od Silbe do Vrgade.  Izloženi katastarski planovi pružaju obilje podataka o fizičkim i društveno-geografskim elementima  ovog prostora u povijesnom razdoblju 18. i 19. stoljeća. Namjera ove izložbe je prikazati staro stanje posjeda, kao namjene zemljišta na našim školjima kako bi zainteresirani posjetitelji dobili opširnije informacije o nekadašnjem stanju i mogli ga usporediti s ovovremenim stanjem i interesima današnjih vlasnika zemljišta. Cilj je također potaknuti lokalnu upravu  te širu javnost na promišljanje kako neminovnim budućim intervencijama u okolišu zaštititi more i otoke od devastacije.

Otvorenje izložbe je danas u 19 sati. Izložba ostaje otvorena do 7. srpnja i može se razgledati svakim radnim danom od 10 do 13 sati

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...