FOTO: Ninjani pozdravili ljeto kroz 9. Festival Sunca i svjetlosti u crkvi sv. Križa

Kreativni, zabavni, edukativni te inovativni projekt održava se u organizaciji Turističke zajednice Grada Nina u predsezoni već  9 godina. Upravo je ovaj 9. Festival sunca i svjetlosti u crkvi sv. Križa obogaćen novim sadržajima u kojemu su sudionici mogli pronaći za svakog ponešto.

Partneri na projektu su bili Arheološki muzej Zadar – Muzej ninskih starina, O.Š. “Petar Zoranić” Nin i Dječji vrtić “Morska vila”. Pozdrav ljetu kroz festivalska događanja odvijao se kroz dva dana. Likovna izložba pod nazivom”Festival sunca i svjetlosti dječjim očima kroz godine” postavljena je u Baroknoj kući. Prigodnim znanstvenim i stručnim predavanjima sudionici kroz pregled filma Mladena Pejakovića “Broj iz svjetlosti” raspravljali o astronomskom značenju crkve sv. Križa. Nakon toga uslijedila su predavanja, a predavači su bili: mr. sc. Majda Dadić Predovan, na temu: “Pogledajmo zajedno što se svakodnevno mijenja u crkvici sv. Križa u Ninu”, mr.sc. Dijana Katica: “Festival Sunca i svjetlosti – mogućnost razvoja destinacije”, dipl. arheol. Dino Taras, na temu: “Predstavljanje izložbe Svjetlost i more”, a Antonija Lipotica ispred Dječjeg vrtića “Morska Vila” Nin predstavila je temu: “Kad djeca istražuju” što je bio zajednički rad s ravnateljicom Irenom Ćuk i odgojiteljicom Jadrankom Dević.

Nakon predavanja, u dvorištu Barokne kuće, zahvaljujući partneru na projektu Daliboru Lovriću, uz pomoć njegovog teleskopa omogućeno je promatranje zvjezdanog neba. Ova zanimljivost privukla je puno posjetitelja, apromatrali su planete Jupiter i Saturn.

Poznato je da je crkva sv. Križa izgrađena kako bi poslužila kao kalendar i sunčani sat, a tu baštinsku vrijednost turistički radnici vješto valoriziraju kroz ovaj festival. Upravo je stoga promatranje igre svjetla i sjene izniman doživljaj za djecu i odrasle s očuvanom dječjom maštom, istraživače, znanstvenike i druge posjetitelje. Uz ljepotu igre svjetla i sjene u spektakularnom mini – zdanju crkvi sv. Križa nazvane najmanjom katedralom na svijetu, ali i uzbuđenju upravo započetog ljeta,  jedinstveni festival ima sve više poklonika koji uživaju u igri svjetla i sunca.

Odraz sunčevih sjena i njihov utjecaj na građevinu srednjovjekovne crkvice u centru Nina u vrijeme solsticija privlači iz godine u godinu sve veći broj ponajprije najmlađih koji dolaze u pratnji svojih roditelja, znatiželjnika te inozemnih gostiju koji se nalaze na odmoru.Upravo su ti najmlađi posjetiteljidjeca mlađe dobne skupine i starije dobne skupine osnovnoškolskog uzrasta sudjelovali u kreativnim radionicama te osvojili vrijedne nagrade za najbolji kreativni likovni rad crtanje crkve sv. Križa.

U kategoriji starije dobne skupine:

1. mjesto osvojio je Mihael Bojčić, Zagreb osvojivši tablet,

2. mjesto osvojila je Jana Poštek, Velika Gorica

3. mjesto osvojila je Ela- Marija Pavlović, Zaton

U kategoriji djeca iz predškolske dobi:

1. mjesto osvojila je Franka Kera, Rijeka

2. mjesto osvojila je Sara Miletić, Ninski Stanovi

3. mjesto osvojio je Gabriel Gržan, Petrčane

Prvog dana ljeta okupljeni u crkvi sv. Križa su pratili rađanje prve sunčeve zrake na zidu apside crkve, njezinu putanju kroz središte i trenutak nestajanja sunčeve preslike zrake  iz crkve. Pobjednicima  najboljih likovnih radova dodijeljene su nagrade, a djeca dječijeg vrtića Morska vila Nin plesom su u crkvi pozdravili prvi dan ljeta, te su svojim ručicama grlili sunčeve zrake.

Proslavljeni Tamburaški orkestar KUD-a”Branimir” Nin  zasvirao je prigodne skladbe pozdravljajući ljeto i obilježavajući istovremeno Svjetski dan glazbe. Priređena je nova aktivnost festivala kroz igru “Potraga za blagom grada Nina” u koju je obveza bila sudjelovanje djeteta uz pratnju roditelja.Obiteljima su se na početku potrage podijelile mape grada Nina sa zagonetkama. Rješavajući zagonetke  upoznali  su povijest te zanimljivosti EDEN-eurospke destinacije izvrsnosti. Nakon sat vremena šetnje okupili su se uz crkvu sv. Križa gdje im je stručna turistička vodička Valentina Matešić otkrila tajne njihovih otkrića. Svako dijete je na kraju kao nagradu za sudjelovanje bilo okrunjeno kraljevskom krunom kako priliči u kraljevskom gradu Ninu. U Ninu je završni pozdrav ljetu i obilježavanje Svjetskog dana glazbe začinjeni su nastupomninskih mažoretkinja teromaničnim glazbenim koncertnim ugođajem koji su pripredili Paula i Đelo Jr. Jusić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...