Koalicija

HNS spasio HDZ-ovu vladu; Evo koga su predložili za ministre

Arhiva/ZARAPIX
Tamni način

Glasanje na Središnjem odboru HNS-a završeno je, pobijedili su zagovornici koalicije s HDZ-om u omjeru 78:20, uz devet suzdržanih delegata. Nakon glasanja, Predrag Štromar kazao je da je HNS predložio tri ministra u Vladi premijera Andreja Plenkovića: Blaženku Divjak za ministricu znanosti i obrazovanja, Ranka Marijana za pravosuđe i njega osobno za ministra graditeljstva.

Prvi su pred novinare, međutim, izašli poraženi, među kojima i saborski zastupnici Vesna Pusić, Anka Mrak Taritaš, Nada Turina-Đurić i Goran Beus Richembergh. Vesna Pusić rekla je da je glasala protiv ovakve odluke i da prema Statutu HNS-a očekuje da će svi oni biti izbačeni iz stranke jer će prilikom izglasavanja povjerenja Plenkovićevim ministrima biti protiv, a Statut je jasan – kada zastupnici glasaju u Saboru direktno protiv odluke Središnjeg odbora stranke, mogu očekivati izbacivanje iz stranke

Andro Vlahušić, član Predsjedništva HNS-a, prethodno je za HTV izjavio da je ‘sve gotovo’. Netom uoči početka glasanja, utučen i rezigniran, taj protivnik koalicije HNS-a i HDZ-a potvrdio je tportalovu informaciju da će Središnji odbor donijeti odluku suprotnu Predsjedništvu stranke jer struja oko HNS-ovih Ivana Vrdoljaka, Srećka Ferenčaka i Predraga Štromara, koja zagovara koaliciju s HDZ-om, ima većinu delegata Središnjeg odbora HNS-a.

Izvori tportala, i oni koji su na suprotnoj strani, potvrdili su nam kako će danas najvjerojatnije većinu pri glasanju o ulasku ili neulasku u koaliciju s HDZ-om imati struja koja želi ući u Vladu premijera Andreja Plenkovića. Na to je ukazivalo i Štromarovo svrstavanje na stranu zagovaratelja koalicije s HDZ-om, a on i njegova moćna varaždinska organizacija kotroliraju otprilike 30 posto od ukupnog broja HNS-ovih delegata. Ti delegati, uz one iz Slavonije koje kontrolira Ivan Vrdoljak, te uz još poneku manju HNS-ovu organizaciju, bili su više nego dovoljni za izglasavanje pregovora s HDZ-om.

Narodnjaci se, doduše, mogu oprostiti od četiri saborska zastupnika. HNS u Saboru ima devet zastupnika, međutim, Vesna Pusić, Anka Mrak Taritaš, Goran Beus Richembergh i Nada Turina-Đurić jasno su dali do znanja da koaliciju s HDZ-om neće podržati. Upitno je hoće li HDZ-u biti dovoljno samo pet HNS-ovih ruku.

Uoči sjednice Središnjeg odbora HNS-a koja je započela u 17 sati u hotelu Sheraton a završila iza 20 sati, predsjednik tog tijela Matija Posavec nije htio podijeliti svoja saznanja s novinarima. ‘Ne znam ja što HDZ nudi. Mi ćemo danas analizirati rezultate lokalnih izbora i govoriti o aktualnoj političkoj situaciji, čuvati jedinstvo stranke i donijeti razumnu odluku’, kazao je Posavec, dodajući da svatko ima svoju glavu kojom može razmišljati, a koji će biti konačni ishod – on to ne zna. Zanimljivo, ranije zakazana sjednica Predsjedništva HDZ-a, koja je trebala započeti u 18 sati naglo je otkazana, odnosno odgođena, međutim, u HDZ-u se ne može dobiti službeni odgovor hoće li se sjednica uopće danas održati.

Iako je jučer nakon sjednice Predsjedništva HNS-a izgledalo da neće biti ništa od njihovog ulaska u Vladu s HDZ-om, ipak je moguć preokret. Naime, HNS-ov saborski zastupnik Milorad Batinić rekao je da odluka Predsjedništva o nesuradnji HDZ-om nije konačna već je donosi Središnji odbor.

Više pročitajte na tportalu.

Ostavi komentar koristeći Facebook 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar