HNS spasio HDZ-ovu vladu; Evo koga su predložili za ministre

Glasanje na Središnjem odboru HNS-a završeno je, pobijedili su zagovornici koalicije s HDZ-om u omjeru 78:20, uz devet suzdržanih delegata. Nakon glasanja, Predrag Štromar kazao je da je HNS predložio tri ministra u Vladi premijera Andreja Plenkovića: Blaženku Divjak za ministricu znanosti i obrazovanja, Ranka Marijana za pravosuđe i njega osobno za ministra graditeljstva.

Prvi su pred novinare, međutim, izašli poraženi, među kojima i saborski zastupnici Vesna Pusić, Anka Mrak Taritaš, Nada Turina-Đurić i Goran Beus Richembergh. Vesna Pusić rekla je da je glasala protiv ovakve odluke i da prema Statutu HNS-a očekuje da će svi oni biti izbačeni iz stranke jer će prilikom izglasavanja povjerenja Plenkovićevim ministrima biti protiv, a Statut je jasan – kada zastupnici glasaju u Saboru direktno protiv odluke Središnjeg odbora stranke, mogu očekivati izbacivanje iz stranke

Andro Vlahušić, član Predsjedništva HNS-a, prethodno je za HTV izjavio da je ‘sve gotovo’. Netom uoči početka glasanja, utučen i rezigniran, taj protivnik koalicije HNS-a i HDZ-a potvrdio je tportalovu informaciju da će Središnji odbor donijeti odluku suprotnu Predsjedništvu stranke jer struja oko HNS-ovih Ivana Vrdoljaka, Srećka Ferenčaka i Predraga Štromara, koja zagovara koaliciju s HDZ-om, ima većinu delegata Središnjeg odbora HNS-a.

Izvori tportala, i oni koji su na suprotnoj strani, potvrdili su nam kako će danas najvjerojatnije većinu pri glasanju o ulasku ili neulasku u koaliciju s HDZ-om imati struja koja želi ući u Vladu premijera Andreja Plenkovića. Na to je ukazivalo i Štromarovo svrstavanje na stranu zagovaratelja koalicije s HDZ-om, a on i njegova moćna varaždinska organizacija kotroliraju otprilike 30 posto od ukupnog broja HNS-ovih delegata. Ti delegati, uz one iz Slavonije koje kontrolira Ivan Vrdoljak, te uz još poneku manju HNS-ovu organizaciju, bili su više nego dovoljni za izglasavanje pregovora s HDZ-om.

Narodnjaci se, doduše, mogu oprostiti od četiri saborska zastupnika. HNS u Saboru ima devet zastupnika, međutim, Vesna Pusić, Anka Mrak Taritaš, Goran Beus Richembergh i Nada Turina-Đurić jasno su dali do znanja da koaliciju s HDZ-om neće podržati. Upitno je hoće li HDZ-u biti dovoljno samo pet HNS-ovih ruku.

Uoči sjednice Središnjeg odbora HNS-a koja je započela u 17 sati u hotelu Sheraton a završila iza 20 sati, predsjednik tog tijela Matija Posavec nije htio podijeliti svoja saznanja s novinarima. ‘Ne znam ja što HDZ nudi. Mi ćemo danas analizirati rezultate lokalnih izbora i govoriti o aktualnoj političkoj situaciji, čuvati jedinstvo stranke i donijeti razumnu odluku’, kazao je Posavec, dodajući da svatko ima svoju glavu kojom može razmišljati, a koji će biti konačni ishod – on to ne zna. Zanimljivo, ranije zakazana sjednica Predsjedništva HDZ-a, koja je trebala započeti u 18 sati naglo je otkazana, odnosno odgođena, međutim, u HDZ-u se ne može dobiti službeni odgovor hoće li se sjednica uopće danas održati.

Iako je jučer nakon sjednice Predsjedništva HNS-a izgledalo da neće biti ništa od njihovog ulaska u Vladu s HDZ-om, ipak je moguć preokret. Naime, HNS-ov saborski zastupnik Milorad Batinić rekao je da odluka Predsjedništva o nesuradnji HDZ-om nije konačna već je donosi Središnji odbor.

Više pročitajte na tportalu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...