Ispod nas je samo Bugarska: Hrvatska je i službeno jedna od najsiromašnijih europskih zemalja

Eurostat je nedavno objavio podatke o BDP-u po stanovniku prema paritetu kupovne moći (en. purchasing power parity – PPP). PPP realnije prikazuje usporedbu životnog standarda između zemalja, jer uzima u obzir troškove života i stopu inflacije.

Hrvatska trenutno s Rumunjskom dijeli predzadnje mjesto među 28 država članica EU-a. Mi i Rumunji smo na 59 posto prosjeka EU-a, a iza nas su jedino Bugari sa samo 48 posto.

– Rumunjsko gospodarstvo raste brže od hrvatskog, tako da će se Rumunjska ove godine izdići iznad neriješenog rezultata te će nas, kada za godinu dana budu objavljeni rezultati za 2017., definitivno prestići, upozorio je na svom blogu ekonomski analitičar i konzultant Velimir Šonje.

Hrvatska je nekad prema BDP-u po stanovniku bila na četvrtom mjestu među bivšim socijalističkim zemljama koje su danas članice Unije. Ispred nas su bili samo Slovenija, Mađarska i Češka. Otad samo tonemo, piše tportal.

– Kako smo krenuli, uskoro ćemo biti na europskom dnu. Ako ne provodiš reforme i nemaš normalno tržište, onda i ne možeš očekivati spektakularne rezultate. Mi možemo i dalje biti zadovoljni sami sobom i svojim  rastom, ali činjenica je da mi komparativno gledajući debelo zaostajem i ne možemo pratiti stope rasta zemalja koje su nam nekad gledale u leđa. To bi nas sve trebalo zabrinuti, rekla je za tportal Maruška Vizek, ravnateljica Ekonomskog instituta u Zagrebu.

Kad se gleda individualna potrošnja koja pokazuje blagostanje kućanstava, Rumunji su nas tu već prestigli (oni su na 63 posto prosjeka EU-a, dok je Hrvatska na 59 posto).

– Podatak je osobito važan za Hrvatsku, gdje se godinama govori i misli (političari su širili tu priču) da ako i nemamo osobitu kupovnu moć iz dohodaka, uživamo blagodati solidnog školskog i zdravstvenog sustava, kakav drugi narodi poput Rumunja i Bugara mogu samo sanjati. Podaci o realnoj potrošnji per capita pokazuju da postoji značajna razlika u životnom standardu unutar EU-a. Hrvatska se i prema tom pokazatelju nalazi gotovo na samom začelju ljestvice, što znači da je priča o nekom osobitom realnom socijalnom standardu u Hrvatskoj puka iluzija, istaknuo je Šonje.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...