Ivana Čude krije krvavu tajnu; Zašto je ubila Saru nije otkrila nikome pa ni svojoj odvjetnici

U ovom trenutku ni istražitelji sa sigurnošću ne mogu utvrditi što se to točno odigralo u potkrovlju planinske kuće na ranču obitelji Čude Mala Mila na velebitskom predjelu Žuljine u utorak oko 7 sati.

Sara Čirjak (14) je iz Zadra i ove godine došla je na imanje svoje četvorice ujaka, a ondje su još bile i baka, jedna ujna te sestrične Dijana i Ivana, kćeri ujaka Bogdana Čudea. Svi ukućani bili su vani i spremali se na rad u polju. Samo je Sara ostala u svojem krevetu, no na dijete se nije gledalo kada se išlo na fizičke poslove. Ivana se nekako izgubila. Onome što se dalje događalo nije svjedočio nitko, piše Jutarnji.hr.

Sara je, nažalost, nakon toga živjela još samo sat vremena, a Ivana o tome ne želi govoriti policiji, tužiteljstvu, svojoj odvjetnici ni sucu istrage, nikome tko ju je tijekom srijede i četvrtka ispitivao. Ljudi iz njezine blizine nekako vjeruju da je ruku na nevino dijete digla uslijed teškog psihičkog poremećaja, nikako drukčije ovaj čin ne mogu si objasniti. Možda su baš zato u početku vjerovali da se malena ozlijedila pri padu s kreveta.

Misterij

Nitko od njezinih ukućana Ivanu zapravo nije direktno optužio za ubojstvo, no svaki od njihovih iskaza upućivao je na to da je ubojica baš ona. Osim toga, nakon strašnog čina je nestala, a 24 sata kasnije pojavila se u rodnoj kući u Zatonu Obrovačkom. Istražitelji su sigurni da je Ivana ušla u tu sobu u potkrovlju s namjerom da ubije malenu Saru. Ne zna se zašto, ni čime, ali posljedice su bile kobne i tragične, dvama ubodima oštrim predmetom u prsni koš uništila je djetetov i svoj život, a u očaj bacila svoju brojnu obitelj i rođake.

Krenula je borba za djetetov život, ali zbog težine ozljeda na putu do gospićke bolnice do koje je trebalo barem sat vremena jurnjave opasnim putevima, ona je izgubljena. Sat i pol od kobnih uboda i 40 minuta nakon što se krenulo s očajničkom reanimacijom, prvo u bolničkom vozilu, onda i u bolnici, proglašena je Sarina smrt.

U srijedu u večernjim satima Ivana je uhićena, s kaznenom prijavom za teško ubojstvo malene Sare upućena je u Karlovac pritvorskom nadzorniku koji ju je primio u 23 sata.

Tužna i slomljena

Ujutro u 9 sati došla je na prvo ispitivanje kod zamjenika županijske državne odvjetnice u Karlovcu Mladena Krajačića. Izlazila je iz vozila sporo, izgledala je umorno, iscrpljeno i slomljeno, hodala je tromo, gotovo hramljući. Takav joj je bio i izraz lica, tužan, slomljen i na rubu plača. Unutra je bila samo pola sata, samo dok je tužitelj konstatirao da neće iznositi obranu. Po izlasku je promijenila držanje, isto kao i kasnije kada je išla na ispitivanje kod suca istrage. Sada je nastojala što prije prijeći put do policijskog vozila, a ozbiljno, više ne toliko tužno lice, skrivala je od kamera.

– Postoji osnovana sumnja da je osumnjičenica u utorak oko 7 sati u obiteljskoj kući na ranču Mala Mila na području općine Lovinac, s ciljem da usmrti maloljetnicu, ušla u njenu spavaću sobu u potkrovlju kuće, te joj ondje, neutvrđenim oštrim predmetom, zadala dvije ubodne rane u prsni koš i nanijela teške ozljede od kojih je maloljetna oštećenica preminula – rekao je županijski državni odvjetnik nakon ispitivanja. Više detalja o slučaju ne smiju otkriti jer se postupak vodi po Zakonu o sudovima za mladež.

Ivani je dodijeljena odvjetnica po službenoj dužnosti, Karlovčanka Vlasta Jurašin. Potvrdila je da je sudac istrage Ivan Perković prihvatio argumente tužiteljstva i odredio Ivani 30 dana istražnog zatvora. – Nije htjela davati iskaz, branila se šutnjom, predstoji prikupljanje daljnjih dokaza, tek sada sam dobila mogućnost da dobijem uvid u spis, pa ne znam na kojim se dokazima temelji sumnja u njezinu krivnju – rekla je odvjetnica Jurašin, potvrđujući da će se vjerojatno osumnjičena psihijatrijski vještačiti.

Osnovana sumnja

Istražni sudac Ivan Perković naveo je kako postoje razlozi za njezino pritvaranje – mogući utjecaj na svjedoke, ponavljanje kaznenog djela, ometanje istrage.

– Stanje spisa je takvo da je prihvatljiva i razumna optimalna sumnja da je ona počinitelj kaznenog djela. Radi se o kaznenom djelu za koje je predviđena dugogodišnja kazna zatvora od 10 godina nadalje. Osobito su teške okolnosti kaznenog djela, unesrećeno je dijete od tek 14 godina, na početku života. Usmrćena je dok je ležala na krevetu – rekao je sudac Perković.

Na novinarsko pitanje je li dijete ubijeno u snu, sudac je rekao kako je trenutno sigurno samo da je ubijena u ležećem položaju. No, to nije doznao od Ivane Čude jer ni njemu nije iznijela obranu.

– Nije se izjašnjavala o krivnji, mogla je reći da nema osnove za sumnju, ali se o tome nije izjašnjavala. No, rekla je da ne postoje razlozi za određivanje istražnog zatvora, što sud nije prihvatio – kaže sudac Ivan Perković.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...