Kojim dijelovima Hrvatske prijeti novo, jako nevrijeme?

U nedjelju je veći dio zemlje poharalo jako nevrijeme, koje se najjače obrušilo na sjeverni Jadran, gdje se i jedna osoba utopila, što nam pokazuje koliko ovakve oluje mogu biti opasne. Prijeti li nam opasnost i dalje, zna naša meteorologinja Tea Blažević.

Nestabilnosti su trenutačno pozicionirane istočnije od naših krajeva, i danas bi oborina na području Hrvatske trebala biti rijetka pojava, i oblaci će se nas poštedjeti ovakvih zastrašujućih formacija kakve smo jučer imali priliku vidjeti. Riječ je o olujnim oblačnim tvorbama koja nastaju zbog jakih ulaznih ili konvektivnih gibanja uslijed razlike u temperaturama atmosferskih slojeva, javlja N1.

Kako je atmosfera još daleko od stabilne, i danas su mogući pljuskovi i grmljavina, doduše, njihov intenzitet će biti mnogo manje izražen nego što je to bio slučaj jučer, barem što se Hrvatske tiče, gdje je u tijeku razvedravanje, dok nad istokom Bosne još može biti razvoja jačih nestabilnosti.

U Hrvatskoj još tijekom prijepodneva može malo pljusnuti i zagrmjeti. Naoblaka će i u noćnim satima biti uglavnom mala, osobito na zapadu regije, dok će prema istoku biti tmurnije, štoviše, mogući su pljuskovi, i grmljavina.

Osim lokalnih nestabilnosti, prolazak hladne fronte preko naših krajeva, uzrokovao je i promjenu u strujanju. Na moru trenutačno pušu bura i sjeverozapadnjak, umjerenim intenzitetom. Vjetar sjevernog smjera, uglavnom sjeverozapadnjak, pridonosi dojmu svježine i u ostatku regije.

Danas će stoga biti malo manje vruće, u odnosu na jučer, i broj stupnjeva bit će uglavnom u rasponu od 28 do 30, diljem regije, viši tek na jugoistoku, u Hercegovini, i duž Jadrana.

Noć će biti više nego ugodna, čak pretopla, u centralnim prejdelima kopnene Hrvatske, na moru i u Hercegovini, gdje će temperature tijekom cijele noći ostati više od 20.

U nastavku tjedna bit će još i toplije, osobito danju, vruće i vrlo vruće. Iako će dojam biti više nego ljetni, atmosfera će biti nestabilna, pljuskovi i grmljavina povremeno će nas uznemiravati.

Srijeda poslijepodne bit će iznimno pljuskovita, osobito na sjevernom Jadranu, kojem bi ponovno moglo zaprijetiti jače nevrijeme!

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...