KONTROVERZNI PODUZETNIK OPET NA METI ISTRAŽITELJA: Ključni svjedok protiv Kalmete preko tvrtke iz Zadra izvukao 24 milijuna kuna?

Otvorena je nova istraga protiv Drage Tadića, osječkog poduzetnika koji je nedavno pravomoćno osuđen zbog sudjelovanja u pokušaju podmićivanja sudaca Vrhovnog suda u slučaju Branimira Glavaša. Tadić je i jedan od ključnih svjedoka u procesu protiv Božidara Kalmete i suokrivljenih za izvlačenje 29 milijuna kuna iz HAC-a i Hrvatskih cesta od 2005. do 2010. godine, donosi Net.

Uzimao i davao mito

Priznao je, naime, te dobio za to oprosnicu, da je Zdravku Livakoviću, bivšem državnom tajniku Ministarstva prometa, pomorstva i infastrukture, dao milijun kuna mita kako bi njegova tvrtka Osijek Koteks mogla sudjelovati u poslovima gradnje autocesta.

Tadić ima i nepravomoćnu presudu u osječkoj aferi šljunak zbog primanja 2,16 milijuna mita, zbog čega je kažnjen radom za opće dobro.

Dogovor sa stranim ulagačem

Sada je sumnjivi iznos s kojim ga tužiteljstvo povezuje puno viši  – u pitanju je 24,1 milijun kuna. Za zlouporabu ga je prijavila Policijska uprava osječko-baranjska, a Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku otvorilo je zbog toga protiv njega istragu.

Malverzacije su, kako stoji u rješenju o provođenju istrage, počele još u rujnu 2009. godine. Tada je Tadić, zajedno s tadašnjim čelnim čovjekom tvrtke Busišta dva iz Zadra Milom Bokanovićem, te Dietmarom Aluta-Oltyanom, Austrijancem koji je kao predstavnik većinskog vlasnika tvrtke Alpine Bau bio predsjednik Nadzornog odbora u Osijek Koteksu, osmislio kako izvući novac na osnovu preplaćenih poslova.

Napuhana cijena najma i koncesije

Zahtjev za to došao je upravo od Austrijanca koji je, prema sumnjama tužiteljstva, planirao ostvariti nezakonitu dobit na račun osječke firme.

Zato je Tadić, još 24. rujna 2009., kršeći Zakon o trgovačkim društvima prema kojim je osoba koja vodi poslove društva dužna postupati s pažnjom urednog i savjesnog gospodarstvenika, zaključio s direktorom Busišta ugovor o poslovno-tehničkoj suradnji. Tim ugovorom Osijek Koteks se obvezao plaćati Busištima zakup nekretnine, točnije drobilično postrojenje, te naknadu za plaćanje koncesije u fiksnom iznosu od 900.000 eura godišnje. I to idućih deset godina.

Tužiteljstvo je stava kako nikakve osnove za plaćanje zakupa nekretnine i drobiličnog postrojenja nije bilo, a Tadić i njegovi suradnici toga su bili svjesni. Znali su dobro, stoji u prijavi, da su troškovi koncesije, trema tržišnoj vrijednosti, iznosili nešto manje od 1,9 milijuna kuna. Osim toga, Busišta nisu smjela dobivenu kocesiju davati u podkoncesiju, što se, međutim, dogodilo.

Koliko je točno novca izvučeno?

Iz Osijek Koteksa je u zadarska Busišta tako izvučeno 26.033.659,85 kuna umjesto 1.884.342,82 kuna, koliko je prema podacima do kojih je u dosadašnjem tijeku postupka došlo Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku, trebala iznositi vrijednost ugovora.

“Na štetu trgovačkog društva iz Osijeka pribavljena je nepripadna imovinska korist trgovačkom društvu iz Zadra u iznosu od 24.149.317,03 kune”, stoji u rješenju o otvaranju istrage.

Zanimljivo je da se prema podacima u sudskom registru, Drago Tadić spominje i među osnivačima tvrtke Busišta dva iz Zadra. Ona je u koncesiju dobila kamenolom, da bi ga zatim dala Osijek Koteksu u potkoncesiju. U izjavi za Večernji list, Tadić je, nakon što je policija počela rasvjetljvati ovaj slučaj, ustvrdio kako je sam podnio prijavu, jer se kao dioničar Osijek Koteksa osjećao oštećenim nakon realizacije ugovora s Busištima.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...