Krivca za odgodu mature “lovi” i privatni istražitelj; Zbog propusta svi učenici u državi dobit će novi test

Ispit iz hrvatskog jezika – test na obje razine u sklopu državne mature, koji se trebao održati u utorak, odgođen je jer je u jednoj školi u Splitu kompromitiran njegov sadržaj, priopćeno je iz Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO). Iz NCVVO-a su poručili da će se ispit iz hrvatskoga jezika – test (A i B razina) provesti 28. lipnja u 14 sati.

Kako doznajemo, propust se dogodio u Obrtno-tehničkoj školi u Splitu, gdje su učenicima podijeljene vrećice s testom iz hrvatskog jezika umjesto vrećica s esejom. Oba su, naravno, ispitni materijali iz hrvatskog jezika. Čim su učenici otvorili vrećice, uočena je pogreška, pa su im podijeljeni pravi materijali. Maturanti Obrtno-tehničke škole zatim su pisali esej baš kao i njihovi kolege diljem Hrvatske. Ipak, pisanje testa u okviru ispita iz hrvatskog jezika odgođeno je jer su učenici vidjeli pitanja, piše Jutarnji.hr.

Pitanje troška

– Imamo materijale s rezervnim pitanjima, ali sada ih moramo isprintati, zapakirati i distribuirati školama diljem Hrvatske – rekla je Ana Franić Božić, glasnogovornica NCVVO-a. Ona, međutim, nije željela spekulirati koliki su troškovi nastali zbog propusta u splitskoj školi.

– Za ovu glupu pogrešku odgovorni su ispitni koordinator, voditelj ispita državne mature i ravnatelj Obrtno-tehničke škole. Kako se takav propust mogao dogoditi kad su mjere sigurnosti oko provedbe državne mature postrožene nakon propusta prije dvije godine – ogorčeno pita jedna profesorica hrvatskog jezika iz jedne splitske gimnazije koja je željela ostati anonimna.

Državna matura u Hrvatskoj se polaže od školske 2009./2010. godine, a za njezinu organizaciju i provedbu zadužen je Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja. Tijekom ljetnog roka 2014./2015. godine zabilježeno je nekoliko velikih problema u provođenju državne mature, uključujući i krađu ispita iz hrvatskog jezika u Puli.

Zbog toga je ispit iz hrvatskog ponovljen, što je koštalo dodatnih 110.000 kuna. Također, u jednoj splitskoj školi maturantima su podijeljeni pogrešni testovi iz engleskog jezika.

No prošle školske godine dignuta je razina sigurnosti pa je državna matura provedena je bez većih problema. U nedavnom razgovoru za portal Srednja.hr ravnateljica NCVVO-a Maja Jukić otkrila je kako je ove godine angažiran privatni istražitelj koji izvana prati sigurnosne aspekte vezane uz državnu maturu te da su učinjeni dodatni napori kako bi se povećala sigurnost.

– Razina sigurnosti podiže se za još jednu razinu. Svega što smo usvojili za prošlu godinu, držimo se, ali nastavljamo dalje. Mi nismo stručnjaci za sigurnost te nam je 2015. postalo jasno da imamo jako puno propusta. Savjetovali smo se s institucijama koje se bave sigurnošću, pa smo s renomiranom kućom za sigurnost napravili studiju sigurnosti.

Prvo smo poduzeli sve što je bilo moguće za tehničku sigurnost unutar naših prostora. Postavili smo vrlo moderan sustav kamera, čuvamo snimke godinu dana, a i stručnjaci povremeno dođu u kontrolu kamera i snimki – istaknula je Maja Jukić, piše Jutarnji.hr.

Potraga za odgovornima

O jučerašnjem događaju u splitskoj školi oglasila se i resorna ministrica Blaženka Divjak, koja je od nadležnih tijela zatražila da hitno pokrenu mehanizme provjere i utvrđivanja odgovornosti za ovu situaciju. Također je zatražila da se poduzmu sve raspoložive mjere kako bi se matura provela prema svim uvriježenim pravilima te tako da maturanti ne budu zakinuti pri polaganju državne mature.

– Garancija jednakih prava svih učenica i učenika apsolutni je prioritet – naglasila je ministrica Divjak. Ministarstvo će u bliskoj suradnji s Nacionalnim centrom za vanjsko vrednovanje obrazovanja nastaviti intenzivno pratiti situaciju.

Državna matura u školskoj godini 2016./2017. počela je 6. lipnja ispitima iz psihologije i matematike. U tijeku je treći tjedan ispitnih rokova, a ispiti završavaju 28. lipnja. Konačni rezultati ispita bit će objavljeni 17. srpnja. U ljetnom roku ispitima pristupa otprilike 31.000 učenika gimnazija i srednjih škola te gotovo 5600 kandidata izvan redovitog sustava obrazovanja u RH.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...