Marić protiv otočana i stanovnika obalnih mjesta: “Nema potrebe za javnom raspravom”

Ministar financija Zdravko Marić dao je izjavu za medije  ispred Ministarstva financija vezanu za Zakon o koncesijama.
 
– Zakon o koncesijama je usklađen s direktivama EU. Zakon je krovni zakon koji definira pobliže brojne procedure koje se tiču zaštite pozicjie davanja koncesija. Njegov prvi draft izrađen je krajem 2015. i pokrenuti su prvi procesi javne rasprave koja je provedena u ožujku i veljači 2016 Kao što je bio slučaj 2008. i danas vrijedi da je to krovni zakon, a pojedini sektori će se regulirati. Bilo da govorimo o rudarstvu, žičarama ili o Zakonu o pomorskom dobru. Što se tiče samog zakona, pokrenut su prvi procesi za vrijeme Milanovića. Nakon komentara iz DORH i Ministarstva uprave, uveden je u vladinu proceduru. Oreškovićeva vlada ga je donijela i nije bilo ga moguće donijeti zobg prijevremenih izbora. Na sceni je Plenkovićeva vlada i bez obzira na kašnjenje, odlučili smo se opet ga provesti. 117 je glasalo za, 2 protiv i upućen je na drugo čitanje. Prilagodili smo prekršajne odredbe i uputili u drugo čitanje. Vidimo da je podiglo puno prašine. Komentare koje smo čuli se više odnosi na Zakon o pomorskim dobrima nego o koncesijama.

Ovaj zakon dodatno štiti interese onih koji izdaju koncesije. Jedna od važnih izmjena je jačanje nadzornih funkcija. Po njemu ugovor u koncesiji postaje upravni ugovor i ima veću snagu. Ovo je već treći put da zakon prolazi proceduru, a sada prvi put vidimo neko nezadovoljstvo.

– Nema potrebe za javnom raspravom, ovo je već godinu i pol dana na raspravi. Mogu odgovorno reći da smo postigli dosta visoku razinu našeg zadovoljstva u smislu provedene rasprave. Postigli smo jako visoku razinu usuglašenosti. Apsolutno nema potrebe za novim čitanjem, rekao je Marić.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Ne zaboravite i preuzeti našu aplikaciju za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...