Marić protiv otočana i stanovnika obalnih mjesta: “Nema potrebe za javnom raspravom”

Ministar financija Zdravko Marić dao je izjavu za medije  ispred Ministarstva financija vezanu za Zakon o koncesijama.
 
– Zakon o koncesijama je usklađen s direktivama EU. Zakon je krovni zakon koji definira pobliže brojne procedure koje se tiču zaštite pozicjie davanja koncesija. Njegov prvi draft izrađen je krajem 2015. i pokrenuti su prvi procesi javne rasprave koja je provedena u ožujku i veljači 2016 Kao što je bio slučaj 2008. i danas vrijedi da je to krovni zakon, a pojedini sektori će se regulirati. Bilo da govorimo o rudarstvu, žičarama ili o Zakonu o pomorskom dobru. Što se tiče samog zakona, pokrenut su prvi procesi za vrijeme Milanovića. Nakon komentara iz DORH i Ministarstva uprave, uveden je u vladinu proceduru. Oreškovićeva vlada ga je donijela i nije bilo ga moguće donijeti zobg prijevremenih izbora. Na sceni je Plenkovićeva vlada i bez obzira na kašnjenje, odlučili smo se opet ga provesti. 117 je glasalo za, 2 protiv i upućen je na drugo čitanje. Prilagodili smo prekršajne odredbe i uputili u drugo čitanje. Vidimo da je podiglo puno prašine. Komentare koje smo čuli se više odnosi na Zakon o pomorskim dobrima nego o koncesijama.

Ovaj zakon dodatno štiti interese onih koji izdaju koncesije. Jedna od važnih izmjena je jačanje nadzornih funkcija. Po njemu ugovor u koncesiji postaje upravni ugovor i ima veću snagu. Ovo je već treći put da zakon prolazi proceduru, a sada prvi put vidimo neko nezadovoljstvo.

– Nema potrebe za javnom raspravom, ovo je već godinu i pol dana na raspravi. Mogu odgovorno reći da smo postigli dosta visoku razinu našeg zadovoljstva u smislu provedene rasprave. Postigli smo jako visoku razinu usuglašenosti. Apsolutno nema potrebe za novim čitanjem, rekao je Marić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...