Marko Popović se vraća: “Opet ću ginuti za hrvatsku reprezentaciju”

Iskreno, teško mi je bilo gledati hrvatsku košarkašku reprezentaciju na TV-u u ovih šest godina, koliko me nema. Nakon što su na Eurobasketu 2013. izgubili od Španjolske 28 razlike, ugasio sam TV i rekao da ih više nikad neću pratiti. No, ‘ohladio’ sam se, nasmijao se Marko Popović (34).

Danas je opet s tim dečkima. Nakon šest godina spreman je na novu porciju nerviranja uživo, na parketu. Jer hrvatski košarkaši ionako ne znaju drugačije, piše 24.hr.

– Uh, jesam, spreman sam, no zreliji sam igrač. Ne znam hoću li se previše živcirati, no ne smiju nam se događati kiksevi kao protiv Češke na zadnjem EP-u ili Nigerija u Riju. Šteta, uvijek nam fali taj zadnji korak za konačni iskorak – kaže Popović, koji nikad u svojoj karijeri s reprezentacijom na nekom velikom natjecanju nije pobijedio u nokaut utakmici.

– Da, istina. Teško je sve te poraze izbiti iz glave, ali treba gledati s pozitivom prema naprijed – istaknuo je Marko.

A pozitive ima. I uz otkaze Hezonje i Žižića, košarkaška reprezentacija je moćna. A možda je baš Popović ta karika koja nedostaje. Uostalom, Aco je, ne jednom, rekao kako mu je baš Marko nedostajao u utakmici osmine finala OI-ja protiv Srbije. Igrač koji može prevesti loptu, smiriti suigrače kad zatreba.

– Uvijek godi kad netko kaže, pogotovo nakon takvih utakmica, da je falio jedan igrač, a da sam to bio ja. Da, možda smo imali skraćenu rotaciju, ali Aco je napravio dobru odluku što je u Rio poveo igrače koji su izborili nastup na OI-ju kroz kvalifikacije – istaknuo je Popović.

Neće imati jednu od važnih uloga kao prije šest, sedam ili osam godina. Bit će igrač za 10, 15 minuta po utakmici.

– Znate što, i ranije je moja uloga bila nešto drugačija. Bilo je dosta igrača koji su bili ispred mene, no često je ta zadnja lopta ipak završavala u mojim rukama. Spreman sam na sve što se od mene očekuje, opet ću ginuti za hrvatsku reprezentaciju i nadam se da ću moći pomoći – kaže Marko.

Na Eurobasketu u rujnu očekivanja nacije opet će biti velika. Bogdanović je potvrdio visoku kvalitetu u NBA-u, Šarić je u užem izboru za novaka godine, tu su i dobri stari Ukić i Simon, a evo sad i Popovića.

– Ova reprezentacija je spremna napraviti iskorak. Ne znam bih li rekao da je današnja momčad talentiranija od one u moje vrijeme, ali svakako jest bezobraznija i drskija, a to nekad zna biti ključno kad su utakmice ‘na nož’ i u egalu – kaže Popović.

O odbijenici Marija Hezonje i Ante Tonija Žižića dao je vjerojatno i najpošteniji odgovor.

– Gledajte, da sam i ja bio na svakom okupljanju reprezentacije i na svakom natjecanju, onda bih i mogao nešto reći… – rekao je Marko.

Zvao ga je Velimir Perasović 2015., zvao ga je Aco i prošle godine, no Popović je tad također morao reći ne.

– Bio sam izrauban i ozlijeđen. Nisam mogao izdržati napore u klubu i reprezentaciji. Sad konačno imam dovoljno vremena za odmor.

Od igrača iz njegova vremena malo je onih koji su još u reprezentaciji.

– Tu su još Ukić, Bogdanović i Simon. Napravili su odlične karijere i postali bolji košarkaši.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...