Mila Mikecin Mišetić iz Novigrada mogla bi biti nova ustavna sutkinja

Saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav utvrdio je u utorak listu od 11 kandidata za tri suca Ustavnog suda koje će saslušati u idući utorak, 27. lipnja, a tri ustavna suca Hrvatski sabor će, očekuje se, izabrati do ljetne stanke i tako omogućiti tom sudu da radi u punom sastavu, s obzirom da je lani izabrano 10 od 13 sudaca.

Od 12 kandidatura, koliko ih je prispjelo na javni poziv, na razgovor s članovima Odbora bit će pozvano 11 kandidata. To su Miroslav Šeparović (predsjednik Ustavnog suda kojemu je mandat istekao u travnju), Mato Arlović i Antun Palarić (ustavni suci čiji mandati istječu u srpnju), Teodor Antić (glavni tajnik Suda), Mislav Kolakušić (sudac Trgovačkog suda u Zagrebu), Mila Mikecin Mišetić (odvjetnica), Goran Selanec (zamjenik pravobraniteljice za ravnopravnost spolova), Mirjana Juričić (sutkinja Visokog upravnog suda), Sulejman Tabaković (viši savjetnik u Ministarstvu uprave), Vesna Posavec (sutkinja Prekršajnog suda) te Dragan Bolanča (sveučilišni profesor i bivši dekan splitskog Pravnog fakulteta i prorektor Sveučilišta u Splitu).

Kandidaturu Joška Badžima Odbor nije prihvatio, jer nije dostavio traženu dokumentaciju. Baždim nije priložio dokumentaciju sukladnu javnom pozivu, pa nakon što ga je kontaktirala stručna služba Odbora, poslao je obavijest da ovoga puta dokumentaciju nije slao, jer je to učinio na prethodnom pozivu 2016. godine, kad se biralo 10 ustavnih sudaca, izvijestio je novi predsjednik Odbora Željko Reiner (HDZ), tražeći od kolega mišljenje o tome.

Stav je jasan, za svaki natječaj mora se dostaviti posebna dokumentacija, naglasio je Peđa Grbin (SDP), poručujući da svi kandidati moraju postupati s dužnim poštovanjem prema instituciji za koju se kandidiraju.

Isto mišljenje dijeli i njegov stranački kolega Orsat Miljenić te poručuje da se formu, ako je zadana, mora poštivati.

Ustavne suce Sabor bira dvotrećinskom većinom, dakle sa 101 glasom, bira ih iz reda istaknutih pravnika, osobito sudaca, državnih odvjetnika, odvjetnika i sveučilišnih profesora pravnih znanosti.

Uz postojeća izaslanstva koja imaju položaj saborskog radnog tijela, Odbor je isti takav položaj dao i Izaslanstvu Hrvatskog sabora u Parlamentarnoj skupštini Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS). Formalno je to učinio izmijenivši saborski Poslovnik.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...