Modrić i Kraljevi za povijest; Pregazili Juve i postali prva momčad koja je obranila naslov u Ligi prvaka

Real Madrid obranio je titulu Lige prvaka! Prvi put od kada je Liga prvaka reorganizirana jedna momčad je uspjela u tome, i to u kakvom stilu. U gotovo pa savršenom drugom poluvremenu španjolski prvak je pokazao klasu i doslovno pregazio nemoćni Juventus s 4-1 te osvojio dvanaestu titulu prvaka Europe.

Dilema Zidanea prije utakmice

Nadugo i naširoko se raspravljalo o dilemi koju je Zinedine Zidane trebao imati prije utakmice, ali Francuz je načinio i jedini razuman i logičan potez. Perezov omiljeni Gareth Bale, koji se tek oporavio od ozljede, u svom je Cardiffu ostao na klupi a ove sezone odlični Isco 25. put se našao u startnoj postavi Reala.

S druge strane, Max Allegri je ovaj put svoj zadnji red posložio u crti s trojicom, predstavivši ono što je barem na papiru bilo nacrtano u 3-4- 3 sustavu.

Real u prvom dijelu nije napravio ništa

Međutim, u praksi je od prve minute Juventusova obrana s Realovim posjedom prelazila u dva klasična bloka s četvoricom; Alex Sandro je pokrivao lijevu stranu, Mandžukić je ordinirao ispred njega, a Higuain i Dybala su u startu razbijali Madridov pokušaj organizacije.

I to je većinom djelovalo dobro, ali ono što jeste štekalo kod Juventusa bila je tranzicija nakon izgubljene lopte. Real u prvom poluvremenu nije napravio gotovo ništa s loptom, izuzev u situacijama kada su bili u kontri.

Juve je bio taj koji je – uključujući i periode bez lopte – kontrolirao igru i iz toga je stvorio nekoliko odličnih prilika, među kojima su i dva dobra pokušaja Higuaina na otvaranju utakmice koja su mu trebala dati krila.

Ronaldo zabio za 1-0

Ali ako niste iskusan letač nad krilima se lako gubi kontrola, a na planetu nema momčadi koja to bolje koristi od Real Madrida. Gotovo pa savršenu akciju započeo je Toni Kroos, povukao je i sjajno izvukao loptu, našao Benzemu, a ovaj Ronalda.

Četiri su crno-bijela već bila ispred lopte, djelovalo je kao da je Juve iskontrolirao situaciju, ali majstori kakav je Cristiano zaslužuju i zrno sreće; lopta je zakačila Bonuccija taman toliko da postane nedostižna za Buffona i zapleše u mreži.

Mandžo zabio čudesan pogodak za 1-1

Juventus je u ovoj utakmici imao dva teška napada panike. Prvi je period bio onaj nakon Ronaldovog gola. Allegrijeva je momčad izgubila glavu i okretala se za vlastitim repom. Nepovezano, bez ideje kako i što učiniti i kako vratiti kontrolu, pa je Real već tu počeo pritiskati i tražiti novu grešku kojom bi dokrajčili protivnika. No, onda se ukazao Mario Mandžukić.

Nije to bila nikakva spektakularna akcija nego još jedna duga lopta koja ovog puta nije stigla ni dodirnuti zemlju; Alex Sandro ju je prebacio do Higuaina, a ovaj je produžio do Marija. Mandžukić je loptu primio prsima, namjestio je na idealnu visinu i prebacio nemoćnog Navasa za jedan od najljepših golova u povijesti finala Lige prvaka.

Gol za koji se isplati preći pola svijeta, gol zbog kojeg se plaća ulaznica i gol koji je ustvari Juve vratio na šine.

Modrić u prvom poluvremenu nije bio loš, ali…

Vlak je opet bio na pravom putu i do kraja poluvremena talijanski prvak je bio bolja momčad, stvarao šanse i djelovao u potpunoj kontroli. Drugi napad panike nisu preživjeli i za to je, između ostalih, zaslužan i Luka Modrić.

Hrvatski reprezentativac u prvom poluvremenu nije bio loš, ali nije se ni isticao; Realova igra prema naprijed ovisila je o Iscu. Međutim, u drugo poluvrijeme Modrić je ušao agresivnije, konačno uzeo loptu i uradio ono što radi možda i najbolje na svijetu; razigrao svoju momčad.

Juventus kao da se i sam iznenadio činjenicom da je Real Madrid preuzeo kontrolu i nije znao kako na to reagirati; samo se pustio niz vodu i dao protivniku u ruke. Ionako slabi Dybala se potpuno izgubio, s njim je nestao i do tadaodlični Pjanić, izgubljena je kontrola nad sredinom, točnije prepuštena Modriću, i bio je to kraj.

Real imao sreće kod drugog gola

I da, opet je Real imao sreće kod drugog gola, Casemirova bomba je zakačila Khediru i Buffon joj nije mogao ništa, ali takva se sreća zaslužuje. Štoviše, taj gol bio je samo logični slijed stvari; ovaj put Real Madrid je ostavio dojam da bi u ovakvim uvjetima prije ili kasnije izgradio taj vodeći gol.

Treći pogodak je bio samo okretanje noža u već fatalnoj rani, ali i sjajna ilustracija za Modrićevo izdanje u drugom poluvremenu; napravio je pritisak, osvojio loptu, probio desnu stranu, savršenim pasom pronašao Ronalda, a ovaj u svom poacherskom stilu, od kojeg živi ove sezone, zabio i Real Madrid odveo do europskog vrha. Četvrti gol bilo je šamaranje već uvelike mrtvog protivnika; gol koji je ovaj trijumf pretvorio u nadmoćno gaženje, što uostalom drugo poluvrijeme i jeste bilo.

Bila je ovo utakmica koja savršeno simbolizira ovu generaciju Real

Kada se podvuče crta, bila je to utakmica koja u neku ruku savršeno simbolizira ovu generaciju Real Madrida. Napravili su što nitko prije njih nije, obranili titulu prvaka Europe, osvojili tri u četiri godine, a sve to uz velike uspone i padove, nekada – baš kao i u prvom poluvremenu večeras – ne igrajući na nivou na kojem bi momčad njihove kvalitete trebala. Ovaj Real Madrid je odličan, sjajan, ali i s toliko mana da se i nakon ovakve utakmice i ovakvog trijumfa uhvatite u pitanju – kako?

Stvar je u tome dan odgovor na to pitanje i nije važan; ono što je važno je da je Zidaneov Real Madrid pokazao da je momčad s karakterom, momčad koja zna kada ubaciti u brzinu koja mu treba i koja je u ovom trenutku kvalitetom daleko najbolja na svijetu. Momčad koja je ovu titulu zaslužila i koja je ove subote u Cardiffu napisala novu sjajnu stranicu nogometne povijesti.

Modrić, koji je sada prvi hrvatski nogometaš s tri europska naslova, odigrao je cijelu utakmicu za Real, kao i Mandžukić za Juventus, koji je izgubio i peto finale zaredom. Mateo Kovačić je ostao na klupi Reala, piše Net.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...