Modrić: “Podizao sam novac i davao ga Mamićima. Zašto ne preko računa? Tako je htio Zdravko”

Nakon što je oko 8.45 sati ušao u zgradu Županijskog sudu u Osijeku, sjeo je na klupu za svjedoke na suđenju Zdravku i Zoranu Mamiću, porezniku Milanu Pernaru te Damiru Vrbanoviću, piše Večernji list.

– Došao sam u Dinamo s 14 godina i bio sam do svoje 22. godine. U međuvremenu sam bio dvaput na posudbi, u Zrinskom iz Mostara i Interu iz Zaprešića. Iz Dinama sam prešao u Tottenham. Mislim da je Dinamo za moj prelazak u taj klub dobio 21 ili 23 milijuna eura, ako se ne varam. Dio tog novca je isplaćen i meni, temeljem aneksa koji sam potpisao s Dinamom o podjeli tog transfera 50:50. Dogovarao sam tu podjelu s gospodinom Mamićem, ne sjećam se da sam s ikim drugim o tome razgovarao. Anekse ugovora, pa tako i o podjeli transfernog obeštećenja, potpisivao sam svaki put kad bih produživao profesionalni ugovor s Dinamom, a mislim da sam ga dva puta produživao – započeo je Luka Modrić odgovarati na pitanja tužitelja Tončija Petkovića.

Prvi profesionalni ugovor s Dinamom potpisao je, nastavio je, kada se vratio s posudbe iz Mostara, “negdje 2003. ili 2004.” – Bio sam potom opet posuđen u Inter-Zaprešić na pola godine. Nisam imao menadžera kod potpisivanja prvog ugovora. Bili su samo roditelji – nastavio je. – Prvi aneks kojim mi pripada pravo na dio od transfernog obeštećenja potpisao sam kada i prvi ugovor s Dinamom – kazao je Modrić u svjedočenju. Tužitelj Tonči Petković predočio je Modriću aneks ugovora od 10. srpnja 2004.

– Da, ja sam ga potpisao. Mislim da sam ga potpisao kad sam odlazio iz Dinama 2008. godine – rekao je na to svjedok Modrić.

– Možete li onda objasniti kako to da se na njemu nalazi datum 10. srpnja 2004. – upitao je tužitelj.

– Zato što, kad sam odlazio iz Dinama, po ugovoru iz prijašnjeg aneksa novac iz transfera trebao je ići u inozemstvo, ali ja sam inzistirao na tome da ne želim davati novac u inozemstvo već želim da ide u Hrvatsku – odgovorio je. Novac je trebao ići, dodao je, njemu. Nije tada, kazao je, imao otvoren račun u inozemstvu, nego ga je trebao otvoriti kada do transfera dođe.

– Aneks je, rekli ste, ponovno potpisan 2008. Je li vam poznato što je bilo s originalnim, prvim aneksom ugovora iz 2004. – pitao je dalje Petković. – Ne mogu se sjetiti što je s njim bilo – rekao je. – Jeste li potpisivali još koji aneks ugovora o transfernom obeštećenju – zanimalo je tužitelja.

– Dva puta je, gospodine predsjedniče, rekao da je potpisao dva ugovora o profesionalnom igranju i dva pripadajuća aneksa – reagirao je Zdravko Mamić. Tonči Petković predočava Modriću aneks od 15. svibnja 2005., Modrić je na njemu prepoznao svoj potpis.

– Mislim da je on potpisan kada i profesionalni ugovor. Mislim da je njime bila predviđena isplata transfernog obeštećenja koja je pripala meni, kao što je bilo potpisano i onim drugim aneksom ugovora, a koji je zamijenjen ugovorom iz 2008. – objasnio je.

– Rekao je da je potpisao dva profesionalna ugovora i dva aneksa – započeo je ponovno Zdravko Mamić.

– Još jednom ustanite, a da niste dobili riječ, kaznit ću vas novčano. Ometate raspravu, zbunjujete svjedoka, pravite nered – upozorio je Mamića sudac Darko Krušlin. – Ne zbunjujem ga ja, nego tužitelj. Meni visi 10 godina zatvora – nastavio je Mamić.

– Ja znam da vam visi što god visi, ali ne možete tako postupati – rekao je sudac Krušlin. Sudac je potom pokušao rezimirati. – Prvi aneks iz 2004. i drugi iz 2005. a kasnije ste 2008. potpisali, kod odlaska, ponovno taj aneks ugovora, s tim da je ostao datum iz 2004. Pitanje je jeste li radili još koju izmjenu aneksa? – kazao je. – Gospodine sudac, ni mi više ne razumijemo što se pita. Zbunilo se svjedoka – ubacila se potom i Mamićeva odvjetnica Jadranka Sloković.

Tonči Petković predočava Modriću njegov iskaz iz istrage, u kojem je naveo sljedeće: “U više navrata ja sam razgovarao sa Zdravkom Mamićem vezano uz moj transfer iz Dinama u neki europski klub. Meni je Zdravko Mamić u nekoliko navrata tijekom tih razgovora obećao da ću dobiti određeni iznos od transfera, s time da nikad nije spominjao o kojem se točno iznosu radi. Iako je Zdravko Mamić meni obećao dio novca, to nikada mi nismo stavili u pisanu formu, već je sve bilo temeljem usmenog dogovora između mene i Zdravka Mamića.”

– Vezano za tu formu dogovora, ja sam pritom mislio na naš građanski ugovor koji sam imao zaključen s Mamićem, a koji je regulirao pitanje te raspodjele. Nisam mislio na aneks ugovora o podjeli transfernog obeštećenja između mene i Dinama jer sam ja taj transfer ugovora imao. U to vrijeme, kad sam o tome razgovarao s Mamićem, nije postojao pismeni ugovor o tom pitanju između mene i Mamića.

Petković predočava svjedoku još jedan dio iz iskaza po kojemu je izjavio: “Nakon što sam već igrao za Tottenham, koliko se sjećam, sačinjen je aneks profesionalnog ugovora između mene i Dinama, po kojemu meni pripada 50 posto transfera. Mamić mi je tada objasnio da je nužno da ja potpišem taj aneks kako bih mogao dobiti dio novca od transfera u Tottenham.”

– To ja nikada nisam rekao. Kazao sam da se ne mogu sjetiti kad je to napravljeno. Razgovarali smo nakon transfera jedino o našoj rastavi, da on nema nikakvih potraživanja prema meni, da razriješim taj građansko-pravni odnos između mene i Mamića – rekao je na to Modrić. “Polovica iznosa transfera sjela bi na moj privatni račun” Građanski ugovor s Mamićem on je potpisao, naveo je, kada je došao u Dinamo, najprije s agencijom, a nakon punoljetnosti s Mamićem. – Nakon što Tottenham uplati Dinamu dio transfera, polovica toga iznosa sjela bi na moj privatni račun. Sukladno građanskom ugovoru, slijedile su isplate Mamiću. Podizao sam novac i u poslovnici Hypo banke predavao ga Zoranu Mamiću ili Zdravkovu sinu Mariju – opisao je igrač princip. Na upit zašto nije uplaćivao novac na račun, rekao je da je “tako htio Zdravko Mamić”.

– Nakon što sam isplatio što sam trebao, raskinuli smo naš građanski ugovor – nadovezao se. Petković predočava Modriću ugovor iz spisa, odnosno raskid građanskog ugovora. – Je li to taj ugovor? – zapitao je tužitelj. – Pretpostavljam da jest, vidim da je datum 2012., kad su išle zadnje isplate – odgovorio je. – Odluku da mi pripada pravo na 50 posto transfernog obeštećenja dogovorio sam s Dinamom, sa Zdravkom Mamićem kao predstavnikom kluba – izjavio je svjedok nadalje.

Pri odlasku u Tottenham potpisivao je “neke ugovore o raskidu ugovora”, kako bi mogao dobiti ispisnicu iz kluba. Pojačano osiguranje Sud je jutros pod pojačanim osiguranjem. Pravosudni policajci pretresaju sve koji ulaze. To je uobičajena procedura kod suđenja Mamićima, a sada je još i pojačana. Luka Modrić, čim je ušao na sud, izoliran je u sobi za svjedoke. Na raspravi se pojavio i Zoran Mamić, koji dosad nije dolazio na sud u Osijeku. Sutra će poziciju svjedoka preuzeti igrač Liverpoola Dejan Lovren. Transferi njih dvojice iz Dinama u strane klubove predmet su, među ostalim, optužnice za izvlačenje najmanje 116 milijuna kuna iz Dinama. Tužitelji su stava kako dvojica igrača nisu imala pravo na 50 posto transfernog obeštećenja koji im je isplaćen, a tvrde i kako je taj novac završio u rukama Mamića.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...