“Morat ćeš paziti dok zaključavaš auto”; SDP-ovac Jure Zubčić prijetnje prijavio policiji, oni ga uvjeravaju da nema opasnosti

Nakon nekoliko uhićenja zbog prijetnji premijeru Plenkoviću te nakon jučerašnjeg uhićenja 70-godišnjaka zbog pisanja protiv biskupa Košića, naišli smo na jednu prijetnju koja nije procesuirana.

Naime, Jure Zubčić, član SDP-a, na svom je Twitter profilu jučer podijelio prijetnju koja mu je upućena prije nekog vremena. Prijetnja zvuči ozbiljno, a tako ju je shvatio i Zubčić koji je cijeli slučaj prijavio policiji. Međutim, kada je policiji pokušao prijaviti prijetnju, oni su ga uvjeravali kako se tu baš i ne radi o prijetnji.

Prijetnja nakon otvorenog pisma Glasnoviću

Kontaktirali smo Zubčića koji nam je ispričao cijelu priču oko prijetnje koja mu je upućena. Prijetnja mu je pristigla na Facebook, nakon što je objavio otvoreno pismo zastupniku Glasnoviću, a prenosimo je u cijelosti bez gramatičkih ispravaka, piše Index.hr.

“Dobivam neke informacije iz RH da ga puno nešto kenjaš…raspitaj se kod index-ovog Babića tko ti je poslao ovu poruku. Dragovoljac-stranac 1991-1996, Talijanski Židov, snajperist-pirotehničar sa inpozantnim stažem od 16 g. profesionalne službe (5.g. Sayeret Matkal Unit – IDF) Nastaviš li kenjati po Domovini za koju sam se borio morati ćeš paziti kad otključavaš auto i pališ žmigavac u vožnji. Ne moram osobno dolaziti u Zadar, dovoljno je da samo kontaktiram svoju ‘vezu’ iz Izraelske Agencije “M”! Trenutno sam u Vukovaru o sutra letim za Rim…ali imati ću te na umu jer Branitelji u RH nemaju muda za radikalne “poteze”. ZaDomSpreman – hrvatskoj doživotno vjeran!”

U policiji ga uvjeravali kako se ne radi o prijetnji

“Prijetnje su počele stizati nakon otvorenog pisma zastupniku Glasnoviću u svibnju. To pismo su podijelili svi mediji i tada su počele najprije uvrede, a među uvredama je bila i ova prijetnja, koju sam odlučio prijaviti 07.05. Nije me bilo strah, ali sam htio prijaviti da sve ostane zabilježeno. Nisam dobio niti jedan službeni dokument, pa se ne sjećam niti imena službenika u policiji”, započeo je Zubčić i ispričao nam tijek događaja u samoj policijskoj stanici.

“Pokazao sam poruku u policiji, a policijski službenik me uvjeravao kako to nije prijetnja. Otvorio je Kazneni zakon i uvjeravao me kako se ne radi o prijetnji. Policijski službenik je rekao: ‘Ali on nigdje decidirano ne kaže da će vam dignuti auto’ i tvrdio je kako oni reagiraju samo na izravne prijetnje. Pitao me je li me strah i rekao je: ‘Ako vas nije strah, zašto da postupamo’ i uvjeravao me kako to nije prijetnja i kako bi oni to odbacili”, ispričao nam je Zubčić i dodao kako prijetnja nije subjektivan osjećaj te kako je u bilo kojem trenutku mogao reći da ga je strah, ali kako to nije poanta njegove prijave.

“Pogledao je ime na poruci i rekao je kako je to pseudonim i kako oni po tome ne mogu postupiti. Potom me je službenik pitao u vezi čega se prijeti i tada sam mu rekao da može pogledati otvoreno pismo Glasnoviću. Tada je pročitao pismo i rekao mi kako sam i ja uvrijedio Glasnovića. Na moj upit čime, odgovorio mi je da sam ga uvrijedio rekavši mu da je fašist. To je moj subjektivni doživljaj, a uostalom prijetnja i uvreda su dvije različite stvari”, ispričao nam je i rekao kako su onda krenula pitanja o njegovoj političkoj opredijeljenosti.

“Ako ste u SDP-u, to možete i očekivati”

“Pitao me je jesam li politički aktivan, na što sam rekao da jesam, a potom me pitao u kojoj sam stranci. Odgovorio sam mu da sam u SDP-u, na što mi je policijski službenik rekao da je očekivano da dobivam ovakve poruke. Ja sam njemu rekao da ako je očekivano, da onda trebam dobiti policijsku zaštitu, na što je pokušao promijeniti temu. Rekao je kako on nije baš tako mislio…”, priča nam Zubčić i dodaje kako je pogriješio u tome što je na kraju pristao da policija samo napravi zabilješku i u tome što nije inzistirao da se prijava proslijedi DORH-u. Dodao je ipak kako predmet nije u zastari i kako to može napraviti u bilo kojem trenutku.

“Uzeli su mi kontakt i rekli da će me obavijestiti, ali do dana današnjeg me nitko nije kontaktirao. Bilo je još nekih poruka i komentara, ali su to bile uvrede, a ne prijetnje. I danas sam onu prijetnju objavio na Twitteru jer se ovih dana dešavaju Janica, Plenković, Košić. Ne odobravam prijetnje i shvaćam da je prijetnja državnom službeniku viši nivo, ali pred zakonom smo jednaki i svaka prijetnja je prijetnja. Ali očito postoje jednakiji. Neka bar kažu tko je jednak, a tko jednakiji, pa da znamo kako ćemo”, ispričao je Zubčić.

Iako ne znamo što je točno napisao 70-godišnjak koji je jučer uhićen, policija je objavila kako se radi o “smrtnoj prijetnji”. Prijetnja koja je upućena gospodinu Zubčiću svakako zvuči dovoljno ozbiljno da bi se postupilo po njoj, ali do toga ipak nije došlo.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...