propitivali ustavnost

Nakon 16 godina odbijen Gotovinin zahtjev; Suradnja s Haagom obveza je Hrvatske

Arhiva/ZARAPIX
Tamni način

Umirovljeni general Ante Gotovina tražio je od Ustavnog suda RH da ocijeni ustavnost Ustavnog zakona o suradnji s Međunarodnim kaznenim sudom.

Gotovina je to zatražio još 2001. godine, nedugo nakon što je protiv njega u Haagu podignuta optužnica zbog ratnog zločina. Ustavni sud o tome je odlučio tek prije nekoliko dana.

Gotovinin zahtjev, kojem se priključilo i 50 zastupnika tadašnjeg saziva Sabora, odbijen je.

Sa sedam glasova ‘za’ i dva ‘protiv’, i uz tri iznimno oštra izdvojena mišljenja – sudaca Miroslava Šumanovića, Andreja Abramovića i Davorina Mlakara, zahtjevi za ocjenom ustavnosti su odbijeni. Ustavni zakon o suradnji s Međunarodnim kaznenim sudom tako se u ovom trenutku može smatrati ustavnim.

General Gotovina i ostali predlagatelji ocjene ustavnosti zamjerali su što zakon, iako se zove ustavni, nije donijet u proceduri izmjene Ustava, već je izglasan dvotrećinskom većinom u Saboru. Neustavno je po njihovom mišljenju i to što zakon dozvoljava sudu u Haagu da ponovno sudi za kaznena djela koja su u Hrvatskoj već procesuirana.

Po mišljenju Ustavnog suda to što se zakon zove ustavni, obična je greška u njegovom nazivu, pa u to nije posebno ni ulazio. Bit ove odluke na koju se čekalo više od 20 godina, leži u činjenici da se na suradnju s Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju gleda kao na obvezu Hrvatske kao članice Ujedinjenih naroda, piše Telegram.

Ostavi komentar koristeći Facebook 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar