Nakon 16 godina odbijen Gotovinin zahtjev; Suradnja s Haagom obveza je Hrvatske

Umirovljeni general Ante Gotovina tražio je od Ustavnog suda RH da ocijeni ustavnost Ustavnog zakona o suradnji s Međunarodnim kaznenim sudom.

Gotovina je to zatražio još 2001. godine, nedugo nakon što je protiv njega u Haagu podignuta optužnica zbog ratnog zločina. Ustavni sud o tome je odlučio tek prije nekoliko dana.

Gotovinin zahtjev, kojem se priključilo i 50 zastupnika tadašnjeg saziva Sabora, odbijen je.

Sa sedam glasova ‘za’ i dva ‘protiv’, i uz tri iznimno oštra izdvojena mišljenja – sudaca Miroslava Šumanovića, Andreja Abramovića i Davorina Mlakara, zahtjevi za ocjenom ustavnosti su odbijeni. Ustavni zakon o suradnji s Međunarodnim kaznenim sudom tako se u ovom trenutku može smatrati ustavnim.

General Gotovina i ostali predlagatelji ocjene ustavnosti zamjerali su što zakon, iako se zove ustavni, nije donijet u proceduri izmjene Ustava, već je izglasan dvotrećinskom većinom u Saboru. Neustavno je po njihovom mišljenju i to što zakon dozvoljava sudu u Haagu da ponovno sudi za kaznena djela koja su u Hrvatskoj već procesuirana.

Po mišljenju Ustavnog suda to što se zakon zove ustavni, obična je greška u njegovom nazivu, pa u to nije posebno ni ulazio. Bit ove odluke na koju se čekalo više od 20 godina, leži u činjenici da se na suradnju s Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju gleda kao na obvezu Hrvatske kao članice Ujedinjenih naroda, piše Telegram.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...