Nakon devet godina povećane rodiljne i roditeljske potpore

Saborski zastupnici u četvrtak su jednodušno podržali Vladinu nakanu da se nakon devet godina povećaju rodiljne i roditeljske potpore, no poručili su pritom da za bolju demografsku sliku države treba daleko više – socijalna i radna sigurnost i jednaki uvjeti za svu djecu.

Ovo je jedna od najznačajnijih mjera u cilju demografske obnove, rekla je resorna ministrica demografije, obitelji i mladih Nada Murganić, podsjetivši na zabrinjavajuće trendove s kojima se Hrvatska suočava i koji su dugoročna prijetnja njenom razvoju.

Za provedbu zakona u 2017. osigurano 156,6 milijuna kuna

Imamo negativni prirodni prirast, negativni saldo migracije, pada ukupan broj stanovnika, broj sklopljenih brakova, raste broj razvoda, pobrojala je Murganić i pozvala zastupnike da izglasaju zakon o povećanju potpora kako bi se one mogle isplaćivati već od 1. srpnja.

Za provedbu zakona država je za ovu godinu osigurala 156,6 milijuna kuna, za iduću 313 milijuna, a za 2019. godinu 346,5 milijuna kuna.

Maksimalan iznos naknade za drugih šest mjeseci roditeljskog dopusta za zaposlene roditelje povećava se s 2660 kuna na 3991 kunu, za nezaposlene te zaposlene roditelje koji ne udovoljavaju propisanom uvjetu staža od 12, odnosno 18 mjeseci s 1663 kune na 2328 kuna. Naknada roditeljima s bizancima, za treće i svako sljedeće dijete do treće godine života djeteta povećava se sa 1663 kune na 2328 kuna.

Strenja-Linić: Sigurnost je ključna riječ

Sigurnost je ključna riječ, ako nje nema ništa neće uspjeti, kaže Ines Linić Strenja (Most) i pita se kako djecu mogu planirati ljudi koji rade za 3000 kuna, osuđeni na prekovremeni rad, na rad vikendom, s ugovorima na određeno vrijeme.

Da se dio roditelja boji siromaštva, suglasna je i SDP-ova Milanka Opačić, koja podsjeća da je i SDP u predizbornom programu imao povećanje porodiljnih naknada za drugih šest mjeseci. Zastupnica podsjeća i da iz proračuna građanima ide 75 različitih naknada, no problem je, kaže, što nisu pod kontrolom i na jednom mjestu. To je jedinstveni novčani centar na koji vas pozivam, poručila je ministrici.

Treba napraviti inventuru gdje, kako i tko koristi socijalne naknade, ali jedinstveni novčani centar za naknade smjer je koji napuštamo, smatramo da one stop shop ne može biti način rada u socijalnoj skrbi, uzvratila je Murganić. Opačić žali što se odustaje od “koncepta koji je bio dobar”, te kaže da će se, dok god se djelatnici u centrima za socijalnu skrb bave isključivo naknadama, događati slučajevi poput nedavnog u Puli, kad je majka ubila trogodišnje dijete.

Sinčić: To je samo kap u moru

Povećanja potpora hvali Ivan Vilibor Sinčić (Živi zid), ali dodaje da je to samo kap u moru, da se mora osigurati da obitelji i djeca na svakom koraku osjete da se država i društvo brinu za njih.

Manje političke trgovine, više brige o mladim obiteljima, poručuje Vladi i HDZ-u zastupnik SDP-a Gordan Maras, prozivajući ih da im je važnije istrgovati hoće li imati 76, 77 ruku u Saboru i hoće li stranka s pet zastupnika, HNS, dobiti tri ili dva ministra.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...