Od ponedjeljka kreće pilot-projekt prioritetnih lista čekanja

Funkcionalno pripajanje bolnica i uvođenje prioritetnih listi čekanja novi su projekti Ministarstva zdravstva koje je na seminaru “Budućnost zdravstva” u petak u Grožnjanu predstavio ministar zdravstva Milan Kujundžić najavivši da se pilot-projekt uvođenja prioritetnih listi čekanja počinje uvoditi već od ponedjeljka u četiri zagrebačke bolnice.

S pilot-projektom kreću Dječja bolnica u Klaićevoj, KBC Zagreb, KBC Sestara milosrdnica i KB Dubrava, a njime će biti obuhvaćeni i svi liječnici u primarnoj zdravstvenoj zaštiti unutar zagrebačkog prstena.

Prioritetne liste za ozbiljne dijagnoze

Za pacijente za koje se sumnja da imaju ozbiljne dijagnoze osigurat će se 10 posto mjesta na postojećim listama čekanja, što će omogućiti da im cjelokupna dijagnostika i početak terapije budu unutar mjesec dana, najavio je Kujundžić na seminaru koji je okupio predstavnike zdravstvene administracije, strukovnih udruga, komora u zdravstvu, udruga pacijenata i predstavnike medija.

Kujundžić je istaknuo da se prioritetne liste uvode zbog dijagnoze ozbiljne bolesti koja nije hitna, poput sumnje u tumore ili mogućnost infarkta.

“Liječnici u primarnoj zaštiti imat će od sada mogućnost da u roku tri dana upute takvog pacijenta u bolnicu specijalistu, koji će u roku mjesec dana obaviti svu potrebnu dijagnostiku i početi terapiju. Prioritet će biti sačuvati kvalitetu i dostupnost zdravstvene zaštite”, poručio je.

Nakon tri probna mjeseca u Zagrebu, prioritetne liste čekanja trebale bi biti uvedene na cijelom području Hrvatske.

Ministar je na seminaru najavio i funkcionalno povezivanje bolnica, koje bi trebalo dovesti do racionalizacije sustava javnoga zdravstva.

Prvi krug funkcionalnog povezivanja bolnica

Plan funkcionalnog povezivanja bit će predstavljen u idućih nekoliko dana, a za sada Kujundžić kaže da nijedna bolnica neće biti ukinuta, sve će ostati pravni subjekti sa četiri osnovna odjela – internom, kirurgijom, ginekologijom i pedijatrijom. No, neki odjeli će se dogovorno raspoređivati između dvije povezane bolnice.

“Nitko neće ostati bez posla, kvaliteta zdravstvene usluge bit će bolja, a svaka od bolnica zadržat će svoje poliklinike i dnevne bolnice”, obećava ministar.

Prvim krugom funkcionalnog povezivanja, koji bi formalno trebao biti dovršen do jeseni, bit će obuhvaćene splitske bolnice na Križinama i Firulama, vinkovačka i vukovarska bolnica, karlovačka i ogulinska, šibenska i kninska, našička i osječka, brodska i gradiška, te požeška i pakračka bolnica.

Nakon toga razmatrat će se opravdanost pripajanja varaždinske i čakovečke bolnice, dubrovačke bolnice sa splitskom, pulske s riječkom bolnicom…

Riječ je  o bolnicama koje su na specifičnim zemljopisnim predjelima, a ministar poziva na raspravu i dijalog na nacionalnoj razini o sudbini bolničkog sustava kako bi se očuvala održivost i dostupnost javnoga zdravstva u situaciji kada samo trećina hrvatskih građana uplaćuje zdravstvene doprinose i prosječno izdvaja 750 dolara za zdravstvo, višestruko manje nego u razvijenijim zemljama EU.

U ponedjeljak povjerenstvo odlučuje o oboljeloj djeci u Klaićevoj

Novinare je zanimalo kada će djeca oboljela od neuroblastoma u Klaićevoj dobiti lijekove, nakon što je u četvrtak Vlada odlučila izdvojiti sredstava za njihovu nabavu.

“Sjednica povjerenstva za lijekove održat će se u ponedjeljak, tada će struka reći svoje, odnosno koja djeca imaju indikaciju za primjenu lijeka. Već sada su uspostavljeni kontakti s veledrogerijama koje će relativno brzo nabaviti lijek u roku pet do deset dana. U konkretnom slučaju, imunoterapija nije žurna terapija i tu nam ne znači ništa ni pet niti dvadeset dana”, kaže Kujundžić.

Povjerenstvo za lijekove odlučuje treba li u određenom slučaju primijeniti neki lijek, to se pitanje ne rješava “ni ulicom niti emocijama”, ponovio je.

“Budućnost zdravstva” je tema ovogodišnjeg seminara u Grožnjanu, koji je 16. godinu zaredom okupio predstavnike medija i zdravstvenog sustava sa ciljem unaprjeđenja međusobne komunikacije.

Na skupu je istaknuta potreba suradnje i konsenzusa između različitih političkih opcija i vlada kako bi se osigurao kontinuitet održanja sustava javnoga zdravstva.

Uz ministra na seminaru, koji se održava u petak i subotu, sudjeluju v.d. ravnatelja HZZO-a Fedor Dorčić, dopredsjednik Hrvatske liječničke komore Krešimir Luetić, predsjednik Hrvatskog liječničkog zbora Željko Krznarić, predstavnici strukovnih udruga iz područja medicine, udruga pacijenata i dr.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...