Od ponedjeljka po potvrdu o nekažnjavanju – na internet

Iz Ministarstva pravosuđa izvijestili su u subotu da će građani od ponedjeljka, 19. lipnja, putem sustava e-Građani moći zatražiti dobivanje uvjerenja kojim se potvrđuje se da se protiv osobe pred općinskim i županijskim sudom ne vodi postupak za kaznena djela koja se progone po službenoj dužnosti, piše N1.

To uvjerenje dokazuje da: nije doneseno pravomoćno rješenje o provođenju istrage, da ne postoji potvrđena optužnica, da nije donesena presuda o izdavanju kaznenog naloga te da nije donesena nepravomoćna presuda. Zahtjev za izdavanjem uvjerenja fizičke osobe od ponedjeljka, 19. lipnja, moći će podnijeti putem sustava e-Građani za svrhe za koje se, sukladno Zakonu o sudskim pristojbama, ne naplaćuje sudska pristojba, a uvjerenje će im biti dostavljeno u ‘Osobni korisnički pretinac’ u sustavu e-Građani, a po izboru i na adresu elektroničke pošte.

Ako je uvjerenje potrebno u bilo koju drugu svrhu ili ako je osoba oslobođena od plaćanja sudskih pristojbi prema drugoj osnovi, predaja zahtjeva i izdavanje uvjerenja obavlja se na općinskim sudovima i njihovim stalnim službama neovisno o mjestu prebivališta fizičke osobe, odnosno sjedišta pravne osobe.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...