Opasne vrućine: “Dr. Andrija Štampar” objavio preporuke za starije osobe kod visokih temperatura

Nastavni zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” objavio je u petak preporučene mjere zaštite zdravlja starijih osoba prilikom izlaganja visokim temperaturama iznad 30 stupnjava Celzijusa, koje se posebno odnose na osobe oboljele od kroničnih i kardiovaskularnih bolesti.

Starije osobe se nikako ne smiju izlagati suncu u razdoblju od 10 do 16 sati, što se posebno odnosi na srčane te gerijatrijske bolesnike, oboljele od šećerne bolesti i drugih kroničnih bolesti.

Prigodom izlaska iz kuće nužno je zaštiti glavu šeširom, maramom ili kapom te nositi laganiju prozračnu odjeću i obuću.

Dnevno treba konzumirati do dvije litre tekućine, bilo kao osam čaša negazirane vode bilo u obliku juha, variva ili čajeva, te izbjegavati pržena, pohana, slatka i jako zasoljena te začinjena jela.

Uz pridržavanje uputa o liječenju i kontrolnih uputa liječnika o uzimanju lijekova, nužna je i učestalija kontrola krvnog tlaka.

Pojava glavobolje, mučnine, vrtoglavice i dehidracije znak su uzbune za stariju osobu, osobito bolesnu i funkcionalno onesposobljenu, te je nužno hitno se javiti svom izabranom doktoru obiteljske medicine ili najbližoj hitnoj pomoći.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...