Ovo ukusno i zdravo voće prava je blagodat za organizam

Višnje, čiji je latinski naziv Prunus cerasus, dolaze iz sjeverne Indije i Irana, otkud su se proširile po cijelom svijetu. Osim što su vrlo ukusne, s punim pravom nose naziv riznice zdravlja. Iako su višnje najzdravije u svježem obliku, zanimljivo je da bez obzira na to jesu li smrznute ili konzervirane zadržavaju svoju antioksidativnu vrijednost. U višnjama se može uživati i u vrlo ukusnim slasticama poput kolača, kompota, džemova, sokova…

Osim glavnog pigmenta, crvenog antocijana, kojeg imaju više od jagoda, ribizla ili kupina, višnje su odličan izvor betakarotena i melatonina, tvari koja je jedan od važnih regulatora srčanog ritma i procesa spavanja. Istraživanja su pokazala kako konzumacija višanja ubrzava oporavak nakon operativnih zahvata, a i oni koji se brinu za liniju bez grižnje savjesti mogu uživati u ovom sočnom voću. Preporučuju se i dijabetičarima, jer sadržavaju vrlo malo šećera.

Višnje su vrlo djelotvorne i kod upala ili artritisa, a ukoliko trenirate, ublažit će osjećaj težine u mišićima, jer djeluju slično kao aspirin ili ibuprofen. Možda ne znate, ali višnja sadržava i melatonin, prirodni hormon koji regulira san, pa ako imate problema sa spavanjem, popijte prije spavanja čašu čistog soka od višnje.

Istraživanja su pokazala i kako je vrlo učinkovita kod neurodegenerativnih poremećaja poput gubitka pamćenja i Alzheimerove bolesti, a pomaže i u menopauzi. Stoga nutricionisti preporučuju dnevno jednu do dvije šalice svježih višanja kako bi se najbolje iskoristile sve njihove prednosti, piše tportal.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...