Plenković o arbitraži: Spremni smo na razgovor sa Slovenijom

Glavna poruka Vlade Hrvatske je da je današnja odluka za Hrvatsku ni na koji način ne obvezuje niti se smatramo obvezani, niti namjeravamo njen sadržaj primjenjivati, rekao je Andrej Plenković, predsjednik Vlade, nakon što je Arbitražni sud objavio odluku o arbitraži.

– Hrvatska je svoje stajalište donijela prije 23 mjeseca, na današnji dan, 29. srpnja 2015. godine u Saboru konsenzualno, zbog skandaloznog i protupravnog postupanja u okviru procesa, svojevrsne sprege između tadašnje agentice Slovenije i jednog suca kojeg je imenovala Slovenija. Od tog trenutka Hrvatska je odlučila izaći iz procesa i sukladno Bečkoj konvenciji pokrenula je postupak izlaska iz postupka o arbitraži, o čemu je notificirala sve relevantne adrese. I agentica i sudac su sami podnijeli ostavke, što je dovoljan razlog da takva arbitraža nije mogla ići naprijed.

Ostajemo spremni na razgovor sa Slovenijom o rješavanju otvorenog graničnog pitanja. Ne očekujemo od Slovenije jednostrane poteze nakon objave presude. Smatramo da druge države i međunarodne organizacije ovo pitanje trebaju prepustiti Hrvatskoj i Sloveniji – rekao je Plenković, koji je pozvao sve političke stranke u Hrvatskoj da oko ovog pitanja i da dalje drže jedinstven stav i konsenzus oko zajedničkog zastupanja hrvatskih interesa.

– Slovenija je za nas susjedna i prijateljska država i želimo mirnim putem rješavati sva otvorena pitanja, uključujući i pitanja granica – rekao je Plenković.

Plenković je još na jutrošnjoj sjednici Vlade još jednom istaknuo kako se odluka, kakva god ona, bude, neće prihvatiti, a odluku arbitražnog suda prokomentirat će u Banskim dvorima.

– Ponavljam, jasan i čvrst stav Hrvatske, za nas je taj proces zbog krivnje slovenske strane nepovratno kompromitiran zbog očitog utjecaja na sud. Hrvatska poštuje sudove i arbitražu, ali ne poštuje procese u kojima nema elementarnih pretpostavki za pošteno vođenje postupka. Manipulacija je za nas neprihvatljiva. Donijeli smo čvrstu odluku da ne prihvatimo arbitražnu odluku i na tom će tragu biti i naše ponašanje po objavi odluke. Ostajemo otvoreni po pitanju rješavanja otvorenih pitanja s našim susjedima u Sloveniji. Naša pozicija je jasna na crti obrane hrvatskih interesa – kazao je premijer na današnjoj sjednici Vlade.

Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar (HNS) izjavio je u četvrtak, vezano za presudu Arbitražnog suda, da neće biti incidenata sa slovenske strane, a ako ih i bude Hrvatska ima stabilnu Vladu kako bi mogla rješavati sve probleme.

– Neće biti incidenata i zato imamo stabilnu Vladu kako bi mogli rješavati sve probleme koje bi se eventualno mogli dogoditi – rekao je Štromar novinarima uoči Vladine sjednice, donose 24sata.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...