Po pitanju terorizma Hrvatska je sigurnija od brojnih drugih zemalja

Osam minuta trajao je pokolj u Londonu. Samo osam minuta trebalo je teroristima da usmrte sedam osoba i ozlijede gotovo pedeset. Osam minuta trebalo je policiji da dođe na mjesto zločina i ubije svu trojicu napadača.

Britanska policija ima neke od najboljih specijalaca na svijetu, posebno obučene za brzu reakciju u sličnim situacijama napada na civile, a ipak su napadači uspjeli provesti svoj naum i usmrtiti brojne Londončane u šetnji gradom.

Kad je teroristima bilo dovoljno samo osam minuta, postavlja se pitanje jesmo li sigurni. Odgovor je jednostavan i pomalo zastrašujući. Ne. Nismo sigurni.

Još prošle godine, nedugo nakon napada u francuskom odmaralištu Nici, Express.hr je razgovarao s Vladom Azinovićem koji je rekao da su takvi napadi gotovo postali dio svakodnevice. Svakog dana zapadne države imaju desetke tisuća ljudi zadužene za borbu protiv terorizma. Ipak, Azinović upozorava da je jako teško pratiti inovativnost napadača: “No, s druge strane, vidimo da teroristi stalno inoviraju i koriste nove načine da priđu metama. Takve je stvari vrlo teško, često i nemoguće spriječiti”.

Hrvatska policija, sa znatno manjim resursima nego neke malo zapadnije organizacije, teško može organizirati tako brzi odgovor na terorističku prijetnju. Iz povjerljivih izvora smo doznali da redovito treniraju kako u što kraćem roku svladati teroriste i zaustaviti napad na civile u trgovačkim centrima i sličnim okupljalištima građana, ali vidimo iz nekih drugih primjera da čak ni to nije dovoljno. Velika Britanija, sa svim svojim obavještajnim službama, tisućama policajaca i vojnika, opet je postala žrtva terorizma, a da ne bi Hrvatska.

Ipak, postoji jedno jako jednostavno rješenje. Prevencija. Hrvatske vlasti odlično surađuju s islamskom zajednicom, muslimani se osjećaju kao dio društva i samim time je praktički nemoguće naći nekog “domaćeg” teroristu. Sjetimo se jedinog islamističkog napada na hrvatskom teritoriju iz, sada već poodavne 1995. godine. Proveo ga je Johna Fawza iz Kuvajta kao osvetu zbog uhićenja egipatskog terorista Fuada Kasema. Sjetimo se i činjenice da su svi aktivni ISIL-ovci s hrvatskim državljanstvom rođeni u inozemstvu i to u nemuslimanskim obiteljima.

“Trebamo biti potpuno iskreni: u Hrvatskoj nema kanala radikalizacije koji su rašireni u nekim državama EU. U Hrvatskoj je lakše držati stvari pod kontrolom i to je olakotna okolnost za vaše sigurnosne službe”, ispričao nam je odlično informirani izvor.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...